Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Παρασκευή και 13: Οι δέκα πιο τρομακτικές σκηνές της θρυλικής σειράς ταινιών


Μια από τις πιο διάσημες ταινίες όλων των εποχών στο είδος της και μερικοί από τους βασικούς λόγους που πέρασε στην ιστορία και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς.



Aν δεν είσαι φαν των ταινιών θρίλερ, τότε καλύτερα να πατήσεις το κουμπί backwards. Από την άλλη, "λόγω της ημέρας" δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μια από τις πιο cult στιγμές τρόμου στη μεγάλη οθόνη. 35 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε πως η "Παρασκευή και 13" άνοιξε το δρόμο για να γίνουν οι ταινίες τρόμου (με την κλασική μπίμπο, τον χαζογκόμενο και τις αναλώσιμες φίλες που πεθαίνουν στο πρώτο δεκάλεπτο) ένα αξιοσέβαστο είδος ταινιών με εκατομμύρια φανατικούς σε όλο τον κόσμο. Πολύ πριν ο κύριος Scary φορέσει τη μάσκα του φαντάσματος στις ταινίες "Scream" της δεκαετίας του '90, τον τρόμο σκορπούσε ο Jason με την χαρακτηριστική μάσκα του Football.

Η ταινία ήταν φυσικά μια από τις πολλές που κυκλοφόρησαν όλη τη δεκαετία του '70 με θέμα τον τρόμο και τους μανιακούς δολοφόνους, όμως εκείνο που έκανε τη διαφορά ήταν πως με Budget μόλις μισό εκατομμύριο δολάρια, έκοψε εκατομμύρια εισιτήρια και έτσι αποτέλεσε την πρώτη ταινία του είδους που διανεμήθηκε από μεγάλη εταιρία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη ταινία το 1980 μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 12 ταινίες με το ίδιο θέμα (αυτός ο Jason έχει κυριολεκτικά τον απέθαντο. Άσε που σε κάποια από αυτές γίνεται και ζόμπι), ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '80, κυκλοφόρησε και τηλεοπτική σειρά με τον ίδιο τίτλο και παρόμοιο θέμα.

Εμείς ψάξαμε για ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στοιχεία από το θρυλικό αυτό κεφάλαιο του τρόμου που λέγεται Παρασκευή και 13:

1. Στο κλασικό πρώτο φιλμ, η μανιακή δολοφόνος είναι η μητέρα του Jason. Ο γιόκας της έχει την ευκαιρία να σφαγιάσει αμέτρητους ανθρώπους στα sequel της ταινίας.

2. Το Παρασκευή και 13 και ο παρανοϊκός Jason ενώθηκε με μια άλλη επική σειρά ταινιών θρίλερ της δεκαετίας του '80, απέναντι στον Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες και τον Freddy Krueger. Η ταινία Freddy Vs Jason αποτέλεσε το 11ο και το 8ο αντίστοιχα sequel των ταινιών τρόμου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως σε μια από τις ταινίες του Παρασκευή και 13, προβλεπόταν να εμφανίζεται ο Freddy Krueger, ζωντανός, ο οποίος δουλεύει στην κατασκήνωση και κακοποιεί τον νεαρό Jason, βάζοντας τις βάσεις για να δημιουργήσει έναν serial killer. Δυστυχώς το μέρος αυτό του σεναρίου έμεινε απλά στα χαρτιά.

3. 13 διαφορετικοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί στη σειρά ταινιών τη θρυλική φιγούρα του Jason από το 1980 μέχρι και το 2009 και την τελευταία κινηματογραφική απόπειρα που περιελάμβανε τον μανιακό δολοφόνο.

4. Κι όμως πολλές από τις ταινίες δεν διαδραματίζονται Παρασκευή και 13. Για την ακρίβεια στην τρίτη ταινία, το σενάριο παίρνει την πλοκή από το τέλος της προηγούμενης και διαδραματίζεται Σάββατο 14 και Κυριακή 15 του μηνός. Το ίδιο και με την τέταρτη ταινία που συνεχίζει την πλοκή υπονοώντας εμφανώς πως η μέρα είναι πια Δευτέρα 16.


5. Η Betsy Palmer, που υποδύεται τη σατανική μητέρα του Jason, Pamela Voolher, που θέλει να πάρει εκδίκηση στην πρώτη και σούπερ κλασική ταινία, δέχτηκε να παίξει στην ταινία επειδή είχε ανάγκη από τα χρήματα ώστε να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο. Οι ταινίες τέτοιου είδους θεωρούνταν - και εν πολλοίς ήταν - b-movies και αναγνωρισμένοι ηθοποιοί δεν δέχονταν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτές. Η Palmer είχε τότε μια λαμπρή καριέρα σαν ηθοποιός και ρεπόρτερ, με πιο ξεχωριστή στιγμή το ρόλο της πλάι στον Jack Lemon στην ταινία "Mr Roberts" to 1958. Επιπλέον, λέγεται πως η ηθοποιός ζούσε με τον θρύλο του αμερικανικού κινηματογράφου James Dean οκτώ μήνες πριν εκείνος βρει τραγικό θάνατο. Παράλληλα εργαζόταν στην αμερικανική τηλεόραση. Αρχικά λοιπόν η Αμερικανή αρνήθηκε την πρόταση, για να δεχτεί τελικά, όταν το αυτοκίνητό της έπαθε βλάβη και είχε ανάγκη από 10.000 δολάρια για να αγοράσει καινούριο.

6. Ένας και μόνο ηθοποιός είχε την... τιμή να υποδυθεί τόσο τον Jason Voorhees, όσο τον Freddy Krueger, αλλά και ένα από τα θύματα του δολοφόνου των ταινιών Παρασκευή και 13.

7. Η εκδίκηση της ξανθιάς. Ο Jason φαίνεται πως μπορεί να είναι άκαρδος, στυγερός δολοφόνος και διεστραμμένος νους, όμως καταφέρνει να σπάσει ένα πολύ δυνατό κοινωνικό στερεότυπο. Ποια είναι εκείνη που πεθαίνει πάντα πρώτη σε τέτοιες ταινίες τρόμου; Μα φυσικά η ξανθιά. Κι όμως! Στις εννιά από τις 12 ταινίες "Παρασκευή και 13", η επιζήσασα είναι ξανθιά και περήφανη.



Πηγή news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου