Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Graffiti στην Ελλάδα, οδηγός αριστουργημάτων

WD: εξάρχεια

....Όταν γράφω ένα άρθρο, πάντα βασικός πυλώνας της έκφρασης μου είναι να συνταξιδέυουμε μαζί. Σε νέα μέρη, νέες προτάσεις. Σε καινούριους και ασυνήθιστους προορισμούς. Και τότε είναι που δεν μπορώ να περιγράψω τα όσα νιώθω. Όταν οι κόποι μου έστω και στο ελάχιστο δικαιώνονται. Ήρθε η μέρα που θα συνταξιδέψουμε μαζί σε μια πανδαισία. Μια πανδαισία χρώματος,τέχνης, εικαστικών και σκληρής δουλειάς. Στην τέχνη του GRAFFITI. Συνοδοιπόρος μας σε όλο αυτό ένα καλό φιλαράκι. Τι έχει να μας αποκαλύψει άραγε μετά από μια ξενάγηση σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη; Στα καλύτερα, τα πιο “ψαγμένα” σημεία για Graffiti; Στολίδια πραγματικά σε κάθε πόλη, το καθένα με την δική του μοναδικότητα...
άρθρο: Παναγιώτης Χοχτούλας


Μεταξουργείο: Καλλιτέχνης: INO

Ο INO ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών με παγκόσμια φήμη έχει αφήσει το δικό του στίγμα με απίθανα αριστουργήματα στην πόλη μας. Η υποβαθμισμένη περιοχή του Μεταξουργείου φαίνεται πως αποτέλεσε καμβά για εκείνον.
Το έργο του απεικονίζει τον Σόλωνα και τον Περικλή, δυο προσωπικότητες/σύμβολα για την αθηναϊκή δημοκρατία. Τα µάτια τους είναι καλυμμένα µε γαλάζιο χρώμα, για να µη βλέπουν πως οι ιδέες τους χρησιμοποιήθηκαν από κάποιες κυβερνήσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετούν συμφέροντα.
Φαίνεται λοιπόν, πώς μια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Αθήνας αναζωογονήθηκε για τα καλά μέσα από τη δική του παλέτα. Τόσο καταξιωμένος, σπουδαίος και διαβόητος καθώς έγινε και ο πρώτος street artist που δημιούργησε έργο μέσα σε κοινοβούλιο.



Σταθμός Λαρίσης: Καλλιτέχνης: SimpleG

Μια από τις πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες της πόλης που δύσκολα περνούν απαρατήρητες υπό των βλέμμα των περαστικών κοσμεί τον Σταθμό Λαρίσης. Ένα μαραμένο λουλούδι που κρύβει μέσα του ένα δυνατό μήνυμα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη απεικονίζει την γυναίκα στην Ευρώπη. [Με αυτό ήθελα να θίξω την αγωνία που έχει η γυναίκα και κάθε άνθρωπος της σημερινής κοινωνίας να μείνει για πάντα νέος, παρακάμπτοντας τον θάνατο]. Το έργο έχει τίτλο “Expiration Date” και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Petit Paris d’ Athènes.



Γκάζι: Καλλιτέχνης: STMTS

Στο γκάζι, το σημείο κατατεθέν μεταμεσονύχτιας διασκέδασης των Αθηναίων δεσπόζει ένα γκράφιτι με τίτλο“I Love Life” . Στον πιτσιρικά με τα μαύρα γυαλιά, που βγάζει γλώσσα στην ίδια τη ζωή, στον καθωσπρεπισμό και σε κάθε ασχήμια της καθημερινότητάς μας. O STMTS που έχει συνδέσει το όνομα του με την “αφρόκρεμα της ενημέρωσης” όπως New York Times και Guardian, επιλέγει ως βασικό του σύμβολο τα παιδιά. Ο λόγος καθώς μέσα από τον δικό τους αμόλυντο, αθώο κόσμο μεταδίδει μηνύματα, ερμηνεύει την ίδια τη ζωή.



Σεπόλια: Καλλιτέχνης: Same84

Στην πολυεθνική και κατά κανόνα προσφυγική περιοχή των Σεπολίων, στο ανοιχτό γήπεδο της περιοχής, ένα γκράφιτι εντυπωσιάζει ολοσχερώς. Ο Same84 απεικόνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο των άσσο των Μπάκς στο γήπεδο οπού “φτερούγισε” για πρώτη φορά. Έτσι το γήπεδο απέκτησε μια ιδιαίτερη πολύχρωμη μορφή. Οι πανοραμικές εικόνες του Google είναι απλά εκθαμβωτικές.



Μεταξουργείο: Καλλιτέχνης: WD

Ένα ακόμα εικαστικό έργο, αυτήν την φορά του καλλιτέχνη WD έχει γίνει viral σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Το γκράφιτι της Κουκουβάγιας στην οδό Παλαιολόγου 50 μιλάει από μόνο του. Μια εικόνα χίλιες λέξεις όπως κατά κοινή ομολογία λέγεται. Η κουκουβάγια σύμβολο της σοφίας και της Θεάς Αθηνάς επιτάσσει την ανάγκη σοφίας, της σοφίας αυτού του πλάσματος στην Ελλάδα του 2017. Την επιθυμία για να την ξαναθυμηθεί ο άνθρωπος σε μια σκοτεινή περίοδος όπως η παρούσα.



Κέντρο Αθήνας: Καλλιτέχνης: Insane 51

Στο κέντρο της Αθήνας, το επιβλητικό σκίτσο του μοναχού με το σκυθρωπό παρουσιαστικό μέσω του δημιουργού του προσπαθεί να αποδώσει ένα ψυχογραφικό τόνο στο χαρακτήρα του.



Ψυρρή: Καλλιτέχνης: Achilles

Εκεί ο που ο street artist Αchilles έφτιαξε το γκράφιτι που δημοσιεύθηκε στον Guardian.



Νέα Ευκαρπία, Εργοστάσιο Τιτάν, Θεσσαλονίκη: Καλλιτέχνης: MWC GRAFITI & DESIGN SHOP ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ Β & Χ ΟΕ

Έχει χαρακτηριστεί το καλύτερο γκράφιτι της Ευρώπης. Τα αδέρφια Γαλαζούλα μεγαλούργησαν στην Θεσσαλονίκη με το έργο τους αυτό να ολοκληρώνεται σε 53 ημέρες πλήρους εργασίας, με επιφάνεια συνολικού εμβαδού που ξεπερνά τα 2.000 m², από άκρη σε άκρη. Εκεί που το κατορθωτό μοιάζει ακατόρθωτο τα δύο αδέρφια κατέστησαν σαφές την χημεία του φυσικού, βιομηχανικού περιβάλλοντος. Ένα αλληλένδετο πεδίο εικαστικής οντότητας που εξέπληξε διάνα όσους παρευρέθηκαν στην πρώτη παρουσίαση του.



Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Καλλιτέχνης: INO

Το περιρρέουσας σημασίας γκράφιτι επιδρά στην ψυχή κάθε ευαίσθητου και νοήμων ανθρώπου-μέλους μιας κοινωνίας. Ένα βαρύγδουπης σημασίας μήνυμα εμπεριέχεται στην εικόνα η οποία σχηματίζεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου: Όχι άλλο στιγματισμός προς τα άτομα με ηπατίτιδα C.
Η εκπόνηση του έργου έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το γενικό πληθυσμό που αφορά το στίγμα και την ηπατίτιδα C, την οποία πραγματοποιεί ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Ο καλλιτέχνης δέχτηκε αφιλοκερδώς και με ιδιαίτερη τιμή την πρόταση αυτή.



Λαδάδικα/Τσιμισκή Θεσσαλονίκη: Καλλιτέχνης: DAL και Faith47

Μια βδομάδα ήταν αρκετή για να συμπληρωθεί και το τελευταίο mural κομμάτι του παζλ στο καλλιτέχνημα συνεργασίας του Κινέζου DAL με την Νοτιοαφρικανής Faith47. Ο τίτλος του: «Ορίζοντες παρεμβάσεις Εθνικής εμβέλειας προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας». Αρωγός σε αυτό η κοινή συγχρηματοδότηση Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή maxmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου