Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Πώς ένα τατουάζ μπορεί να προκαλέσει ένα απίστευτο δίλημμα ηθικής


Όταν ένας ασθενής o οποίος είχε χάσει τις αισθήσεις του έφτασε σε ένα νοσοκομείο της Φλόριντα, το ιατρικό προσωπικό έσπευσε να βοηθήσει, αλλά ανακάλυψε στο στέρνο του ένα τατουάζ το οποίο έγραφε «Να μην γίνει ανάνηψη» - με τη λέξη «ΔΕΝ» υπογραμμισμένη και με την υπογραφή του κάτω από αυτό.



Με σύγχυση και ανησυχία, το ιατρικό προσωπικό επέλεξε να αγνοήσει το φαινομενικό αίτημα - αλλά όχι χωρίς να προειδοποιήσει την ομάδα η οποία είναι αρμόδια για ζητήματα ηθικής του νοσοκομείου. Η ομάδα τελικά είχε διαφορετική άποψη.

Όπως περιγράφηκε σε μια έκθεση στο New England Journal of Medicine, ο ανώνυμος 70χρονος άνδρας ήλθε στο νοσοκομείο από παραϊατρικούς ασθενείς χωρίς να ανταποκρίνεται και με αυξημένο επίπεδο αλκοολ στο αίμα. Ο ασθενής είχε ιστορικό χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, διαβήτη και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται αρκετές ώρες μετά την εισαγωγής του και χρειάστηκαν δραματικές ιατρικές παρεμβάσεις για να κρατηθεί ζωντανός.

Με την ανακάλυψη του τατουάζ, η ομάδα της ΜΕΘ ξαφνικά αντιμετώπισε ένα σοβαρό δίλημμα. Ο ασθενής έφτασε στο νοσοκομείο χωρίς ταυτότητα, το ιατρικό προσωπικό δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με συγγενείς και οι προσπάθειες επικοινωνίας με τον ασθενή ήταν μάταιες. Το ιατρικό προσωπικό δεν είχε κανέναν τρόπο να ξέρει αν το τατουάζ ήταν αντιπροσωπευτικό των πραγματικών επιθυμιών του ανθρώπου και αποφασίστηκε να το αγνοήσουν.

«Αρχικά αποφασίσαμε να μην λάβουμε υπόψιν το τατουάζ, επικαλούμενοι την αρχή της μη επιλογής ενός μη αναστρέψιμου μονοπατιού όταν αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης. «Η απόφαση αυτή μας οδήγησε σε δίλημμα λόγω της προσπάθειας του ασθενούς να γνωστοποιήσει την οδηγία του. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε διαβούλευση με την ομάδα ηθικής», αναφέρουν.

Αλλά προέκυπταν περισσότερα ζητήματα από αυτό της ιατρικής δεοντολογίας. Ο Gregory Holt, ο κύριος συγγραφέας της αναφοράς, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο ερώτημα στο μυαλό του ήταν η νομική πτυχή του κατά πόσον ήταν αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα ή όχι. «Η Φλόριντα έχει αυστηρούς κανόνες για αυτό», είπε στο Gizmodo.

Ενώ το τατουάζ μπορεί να μοιάζει ακραίο, το αίτημα να μην γίνει ανάνηψη κατά τη διάρκεια της περίθαλψης στο τέλος του κύκλου ζωής του ανθρώπου σίγουρα δεν είναι. Περίπου το 80% των Αμερικανών ασθενών της Medicare λένε ότι «επιθυμούν να αποφύγουν τη νοσηλεία και την εντατική φροντίδα κατά τη διάρκεια της τερματικής φάσης μιας ασθένειας». Συντριπτική ήταν και η πλειοψηφία των γιατρών που απάντησε πως σε αντίστοιχη περίπτωση δεν θα ήθελε δραματικές παρεμβάσεις για επαναφορά στη ζωή με ακραίο τρόπο όπως η μηχανική υποστήριξη. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν νομικά συντάξει την τελευταία τους επιθυμία η οποία είναι καταχωρημένη στον ιατρικό τους φάκελο.

Συνήθως, η επιλογή μη ανάνηψης γίνεται με τυπικά συμβολαιογραφικά έγγραφα τα οποία ο ασθενής δίνει στον γιατρό και τα μέλη της οικογένειάς τους. Το τατουάζ είναι κάτι εξαιρετικά ανορθόδοξο - αλλά αδιαμφισβήτητα άμεσο - ως μέσο επικοινωνίας των επιθυμιών του ασθενούς στο τέλος της ζωής του.

Τούτου λεχθέντος, το τατουάζ αυτού του ασθενούς παρουσίασε ορισμένες αναμφισβήτητες επιπλοκές για το προσωπικό του νοσοκομείου. Είναι ένα τατουάζ νομικό έγγραφο; Ήταν μήπως μια πράξη απελπισίας που έκανε ο ασθενής ενώ ήταν μεθυσμένος ή σε συναισθηματική φόρτιση; Μήπως αργότερα είχε αλλάξει γνώμη και δεν αφαίρεσε το τατουάζ;

Σε αυτό το τελευταίο σημείο, υπάρχει μια προηγούμενη περίπτωση στην οποία το τατουάζ DNR ενός ασθενούς δεν αντανακλούσε τις επιθυμίες του (όπως έγραψαν οι συγγραφείς σε αυτήν την έκθεση 2012: «... δεν πίστευε ότι κάποιος θα έπαιρνε σοβαρά το τατουάζ του ...») .

Μετά από την εξέταση της πρόσφατης περίπτωσης του ασθενούς, οι σύμβουλοι δεοντολογίας συμβούλευσαν τους γιατρούς να υπακούσουν στο τατουάζ και ότι ήταν πολύ λογικό να συμπεράνουν ότι αυτή ήταν η επιθυμία του.

Ο ασθενής πέθανε αργότερα εκείνο το βράδυ χωρίς να έχει υποβληθεί σε μέτρα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Πριν όμως πεθάνει το τμήμα κοινωνικής εργασίας του νοσοκομείου ανακάλυψε τελικά τη διαταγή μη ανάνηψης του ασθενούς στο Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα, η οποία ήταν σύμφωνη με το τατουάζ.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της νέας έκθεσης, όλο το περιστατικό «προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση απ' ό, τι η σαφήνεια» λέγοντας πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ασθενείς να γνωστοποιήσουν τις τελευταίες επιθυμίες τους και πως η χρήση τατουάζ έπαιξε ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου