Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Remember remember the 5th of November ή αλλιώς η συνωμοσία της πυρίτιδας


Με αυτή την ονομασία (Gunpowder Plot στα αγγλικά) έμεινε στην ιστορία η απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Αγγλίας Ιάκωβου Α' από μία ομάδα φανατικών Καθολικών στις 5 Νοεμβρίου του 1605 στο Λονδίνο.



Η άνοδος στο θρόνο του σκληροπυρηνικού προτεστάντη βασιλιά Ιάκωβου Α' το 1603 ανησύχησε τους Καθολικούς της Αγγλίας. Τον επόμενο χρόνο ένας δυναμικός Καθολικός, ο Ρόμπερτ Κέιτσμπι, διαπιστώνοντας ότι οι Καθολικοί κινδυνεύουν να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, άρχισε να επεξεργάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανατροπή του βασιλιά. Θα ανατίναζε τη Βουλή των Λόρδων, την ώρα που ο βασιλιάς θα απηύθυνε χαιρετισμό προς το σώμα. Στη συνέχεια θα προκαλούσε λαϊκή εξέγερση και θα ανέβαζε στο θρόνο την 9χρονη κόρη του Ιάκωβου, Ελισάβετ, που ήταν Καθολική.

Στρατολόγησε αρκετά μέλη για τον σκοπό αυτό και μεταξύ αυτών τον Γκάι Φοκς, που θα αναλάμβανε το επιχειρησιακό σκέλος της συνωμοσίας, ως πρώην στρατιωτικός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των συνωμοτών, ο Φοκς θα τοποθετούσε βαρέλια με πυρίτιδα στο υπόγειο του Κοινοβουλίου και θα τα ανατίναζε στις 5 Νοεμβρίου του 1605, την ώρα που ο βασιλιάς θα μιλούσε στους λόρδους.

Η συνωμοσία, όμως, αποκαλύφθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1605, όταν μια ανώνυμη επιστολή έφθασε στα χέρια του βαρώνου Μόντιγκλ. Αποστολέας της ίσως να ήταν ένας καθολικός ιερέας, στον οποίο ένας από τους συνωμότες είχε αποκαλύψει το σχέδιο κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης. Οι αρχές άρχισαν αμέσως τις έρευνες και στις 4 Νοεμβρίου συνέλαβαν τον Φοκς στο υπόγειο της Βουλής δίπλα σε 36 βαρέλια με πυρίτιδα, ικανά να ισοπεδώσουν το κτίριο.

Μόλις έμαθαν για την αποκάλυψη του σχεδίου και τη σύλληψη του Φοκς, οι υπόλοιποι συνωμότες αναχώρησαν εσπευσμένα από το Λονδίνο. Καταδιώχθηκαν, όμως, από απόσπασμα του σερίφη του Γουόρσεστερ και ο μεν Κέιτσμπι σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών, ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν.

Οι οκτώ επιζώντες της συνωμοσίας, ανάμεσά τους και ο Φοκς, οδηγήθηκαν σε δίκη στις 27 Ιανουαρίου 1606. Την ίδια ημέρα καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού, πνιγμού ή διαμελισμού. Μετά το περιστατικό, ο Ιάκωβος έλαβε σκληρά μέτρα κατά των Καθολικών, αν και πολλοί σημαίνοντες Καθολικοί διορίσθηκαν σε σημαντικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού.

Σε ανάμνηση της αποτυχημένης «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», από τότε και μέχρι σήμερα διοργανώνονται λαϊκές γιορτές με την ονομασία Νύχτα του Γκάι Φοκς, με σαφές αντι-Παπικό περιεχόμενο, τουλάχιστον τα παλαιότερα χρόνια. Ήταν μια ευκαιρία για τους Άγγλους να εκφράσουν τα πατριωτικά τους συναισθήματα.

Δέκα θέσεις για τον Γκάι Φωκς και τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας
  1. Ο Γκάι (ή Γκίντο) Φώκς γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1570, στο Γιόρκ της Αγγλίας και ήταν στρατιώτης που είχε πολεμήσει στην Ισπανία.
  2. Επίσης ήταν μέλος μιας ομάδας Καθολικών που συνωμότησαν μια τέτοια μέρα στις 5 Νοέμβρη 1605, θέλοντας να ανατινάξουν τη Βουλη των Λόρδων αρχικά και έπειτα να δολοφονήσουν τον προτεστάντη Βασιλιά της Αγγλίας και Σκωτίας Τζέιμς Α’ (ή Ιάκωβος Α’ στα Ελληνικά) της Αγγλίας.
  3. Συνελήφθη τα μεσάνυχτα της 4ης Νοεμβρίου, καθώς πρόσεχε τα 36 βαρέλια με πυρίτιδα, τα οποία είχαν συγκεντρώσει οι συνωμότες σε ένα κελάρι κάτω από τη Βουλή των Λόρδων και ήταν αρκετά να την ανατινάξουν ολοσχερώς.
  4. Ο λόγος που απέτυχε το σχέδιο ήταν η επιστολή που έστειλε ένας εκ των συνωμοτών στο Λόρδο Μοντεάγκλ, επειδή ορισμένοι φοβήθηκαν την παρουσία πολλών Καθολικών την ώρα της έκρηξης.
  5. Ο Φώκς βασανίστηκε και, ενώ αρχικά δεν είχε πει ούτε το πραγματικό του όνομα (δήλωσε πως τον έλεγαν Τζον Τζόνσον), τελικά αποκάλυψε τόσο την πραγματική του ταυτότητα όσο και τους συνεργούς του.
  6. Οι οποίοι ήταν: Ρόμπερτ Κάτεσμπυ (ο αρχηγός), Τζον Ράιτ, Τόμας Γουίντουρ, Τόμας Πέρσι, ο ίδιος ο Φώκς, Ρόμπερτ Κίζ, Τόμας Μπέιτς, Ρόμπερτ Γουίντουρ, Κρίστοφερ Ράιτ, Τζον Γκράντ, Άμπροουζ Ρούκγουντ, Σερ Έβεραρντ Ντίγκμπι και Φράνσις Τρένσαμ.
  7. Στην ανάκρισή του παραδέχτηκε την πράξη του και εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία εκτέλεσής της. Το γεγονός προκάλεσε το θαυμασμό του ίδιου του Βασιλιά Ιάκωβου για το Φώκς και την αποφασιστικότητά του.
  8. Καταδικάστηκαν σε θάνατο με φρικτά βασανιστήρια, εκτός από τους Κάτεσμπυ και Πέρσι που είχαν σκοτωθεί κατά τη σύλληψή τους και τα κεφάλια τους παλουκώθηκαν έξω από τη Βουλή των Λόρδων και τον Τρένσαμ που πέθανε από γηρατειά.
  9. Στη Βρετανία, η 5η Νοέμβρη έχει μείνει ως «η νύχτα του Γκάι Φώκς» ή «Bonfire Night». Σε ανάμνηση αυτής της νύχτας λέγεται το ποίημα με τους πρώτους εμβληματικούς στίχους «Remember, Remember the 5th of November…».
  10. Το V for Vendetta του Άλαν Μουρ έχει σαφείς αναφορές και νύξεις προς τη τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας, ενώ ο πρωταγωνιστής του, V, φοράει μάσκα που είναι εμπνευσμένη από το πρόσωπο του Φώκς. Η μάσκα αυτή είναι το πρόσωπο τόσο των Anonymous, όσο και πολλών άλλων διαδηλωτών σε πορείες ανά τον κόσμο.
Πηγή sansimera και popaganda

1 σχόλιο: