Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ζαγοροχώρια


Υπάρχει και η Παραμυθιά!



Στους πρόποδες του όρους Γκορίλα, με θέα τον ομώνυμο κάμπο, και με συνολικό πληθυσμό που μαζί με τα γύρω χωριά φτάνει τους 10.000 κατοίκους, η Παραμυθιά είναι μία πόλη με έντονη κινητικότητα και σημαντική ιστορία, καθώς στο παρελθόν υπήρξε μεγάλο εμπορικό και πνευματικό κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια αλληλοδιαδοχικών οικισμών Πελασγικής, Ελληνικής Ρωμαϊκής αλλά και Βυζαντινής εποχής. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου κατοικούσε το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών το οποίο είχε παρουσιάσει μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Σήμερα, αποτελεί μία ήσυχη κωμόπολη, κέντρο της ευρύτερης περιοχής ενώ η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού έχει συμβάλλει σημαντικά ώστε να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Μεταξύ άλλων ξεχωριστή εκδήλωση για την πόλη είναι η εμποροπανήγυρη που ονομάζεται «Λάμποβος» και πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη.

Άγιος Δονάτος Παραμυθιάς

Πολιούχος της πόλης αλλά και ολόκληρης της επαρχίας Σουλίου, ο Άγιος Δονάτος, είναι όνομα που συναντάται κατά κόρον στην ευρύτερη περιοχή όπως και το όνομα Αηδόνης που αποτελεί σύντμηση των λέξεων Άγιος και Δονάτος. Μέσα στον πέτρινο ναό φυλάσσεται τμήμα των λειψάνων του Αγίου.

Ο Άγιος Δονάτος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιου και διετέλεσε επίσκοπος της πόλης Ευροίας, μίας εκ των 12 πόλεων της Ηπείρου. Γεννήθηκε το 310 και πέθανε το 387. Μεγάλη ήταν η βοήθεια του προς τους φτωχούς και του αδυνάτους. Σήμερα ο Άγιος γιορτάζεται στις 30 Απριλίου, όπου είναι και επίσημη αργία για την Παραμυθιά.

Δημοτικό Σχολείο

Χτισμένο το 1937 με την παραδοσιακή κόκκινη πέτρα, το δημοτικό σχολείο της Παραμυθιάς αποτελεί «κόσμημα» στο κέντρο της πόλης. Χωρίς να θυμίζει σε τίποτα την αρχιτεκτονική των σημερινών σχολείων, είναι ένα τα σημεία κατατεθέντα της πόλης και σίγουρα «τραβάει» το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών της πόλης.

Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε ολοκληρωτικά από τον Σωτήριο Βούλγαρη του γνωστού οίκου κοσμημάτων Bulgari, ο οποίος και έλκει την καταγωγή του από την περιοχή. Σήμερα, 80 χρόνια μετά την κατασκευή του και σύμφωνα με πληροφορίες οι απόγονοι του Βούλγαρη έχουν δηλώσει την θέλησή τους να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση του κτιρίου, με τον όρο ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σχολείο.

Ρολόι Παραμυθιάς


Tο 1750 έφερε το ρολόϊ στην Τουρκοκρατούμενη τότε Παραμυθιά η οικογένεια Μαρούτση που έμενε στην Βενετία. Αντί μεταλλικού ελατηρίου έχει λεπτή τριχιά που ξετυλίγεται από το βάρος δεμένης πέτρας. Η μηχανή του έχει δυο γρανάζια, το εκκρεμές του και το μηχανισμό, που χτυπάει τις ώρες. Κινείται με δυο βάρη. Το μικρότερο κινεί τη μηχανή του και το μεγαλύτερο ρυθμίζει το χτύπο της καμπάνας. Το Ρολόι της Παραμυθιάς είναι έργο του OPUS CREDUM DE POLIZ, μοναδικό στο είδος του, δεν έχει δείχτες κι η καμπάνα του χτυπάει μόνο τις ακριβείς ώρες. Για να το εγκαταστήσουν διαμόρφωσαν μία πλατεία κι έχτισαν έναν πύργο που θα το φιλοξενούσε. Η θέση του είναι τέτοια, ώστε ο χτύπος του ν’ ακούγεται σ’ όλη την πόλη και τα περίχωρα.

Κάποτε επισκέφτηκε την Παραμυθιά ο Αλή Πασάς. Άκουσε το ρολόϊ να χτυπά κι όταν έμαθε πως αυτό που χτυπά δεν είναι καμπάνα αλλά ρολόϊ, που χτυπούσε μόνο του, ενθουσιάστηκε κι αποφάσισε να το μεταφέρει στα Γιάννενα. Έφτιαξε λοιπόν έναν πύργο στα Γιάννενα, στην είσοδο του κάστρου για να βάλει το ρολόϊ. Όταν μετέφεραν το ρολόϊ από την Παραμυθιά στα Γιάννενα, αφαίρεσαν εσκεμμένα κάποια εξαρτήματά του. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να μπει σε λειτουργία το ρολόϊ. Ο Αλή Πασάς έφερε πολλούς τεχνικούς, για να το κάνουν να λειτουργήσει, μάταια όμως. Μόλις μαθαίνουν το νέο οι Παραμυθιώτες, στέλνουν στον Αλή αντιπροσωπία και του λένε πως το ρολόϊ, είναι ταμένο στον Άγιο Δονάτο, γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει σ’ άλλη πόλη, εκτός απ’ την Παραμυθιά, που βρίσκεται ο Άγιος. Έτσι, ο προληπτικός Αλής το επέστρεψε πίσω.

Μεγάλη εκκλησία

Χτισμένη το 13ο αι. η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί ίσως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της Παραμυθιάς. Η εκκλησία έχει ψηφιδωτά τα οποία όμως καλύφθηκαν για να προστατευθούν την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά τον Β` παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα γίνεται προσπάθεια ώστε να εμφανιστούν και πάλι. Ο ναός είναι κοιμητηριακός ενώ μέχρι το 1960 ήταν ο μητροπολιτικός ναός. Στο ναό αυτό έχουν φιλοξενηθεί για ένα διάστημα και τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα που σήμερα βρίσκονται στην Κέρκυρα.

Κούλια


Πρόκειται για ενετικό φρούριο, που λειτούργησε και ως παρατηρητήριο, στη Βόρεια πλευρά της Παραμυθιάς, το οποίο προς το παρόν δεν είναι επισκέψιμο καθώς γίνονται εργασίες συντήρησης.
Είναι κτίσμα της εποχής των Ενετών ενώ όλη η κατασκευή είναι από πέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτούργησε και ως κατοικία του Αλί Πασά.Πριν την αναπαλαίωση υπήρχαν δύο ελιές στη στέγη και σύμφωνα με την παράδοση συμβόλιζαν τους 2 παγκόσμιους πολέμους. Σήμερα έχει ήδη δημοπρατηθεί η δημιουργία πλακόστρωτου το οποίο θα ενώνει την Κούλια με το κάστρο της πόλης.

Κάστρο Παραμυθιάς

Γνωστό και ως το Κάστρο του Αγίου Δονάτου, βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Παραμυθιά, στους πρόποδες του όρους Γκορίλα, με μαγευτική θέα τόσο προς τον οικισμό όσο και προς τον κάμπο που φτάνει μέχρι τον Αχέρωντα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το κάστρο κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι την περίοδο των ελληνιστικών χρόνων, η δεύτερη στους Βυζαντινού χρόνους ενώ σημαντικές κατασκευαστικές παρεμβάσεις σημειώθηκαν την περίοδο της τουρκοκρατίας. Αρχικά το κάστρο αυτό χτίστηκε από τον Ιουστινιανό με στόχο την προστασία των κατοίκων. Για να φτάσετε στο κάστρο πρέπει να κινηθείτε στο δρόμο που ξεκινάει από την Παραμυθιά και οδηγεί προς τα Ιωάννινα. Λίγο πριν φτάσετε στην κορυφή υπάρχει ένας χωμάτινος δρόμος που στρίβει δεξιά. Στην αρχή είναι καλός ωστόσο στην πορεία απαιτείται λίγη παραπάνω προσοχή. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να φτάσετε στο κάστρο αν περάσετε από την περιοχή όπου βρίσκονται τα εγκαταλελειμμένα κτίρια των κατασκηνώσεων.

Φεύγοντας μην λησμονήσετε να προμηθευτείτε :


  1. Φρέσκιες παραδοσιακές πίτες, γλυκά κουταλιού και ταψιού από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Παραμυθιάς.
  2. Ντόπια εκλεκτά γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, γαλοτύρι, τυρί φέτα, κατσικίσιο ή πρόβειο, κεφαλογραβιέρα κ.ά.) από τα παραδοσιακά τυροκομεία της περιοχής.
  3. Ντόπια κρέατα από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Παραμυθιάς.
  4. Φρέσκα τοπικά οπωρολαχανικά, αυγά κ.λ.π. από τη πατροπαράδοτη Λαϊκή Αγορά (παζάρι) της Παραμυθιάς κάθε Σάββατο πρωί.
  5. Φρέσκο ζυμωτό ψωμί και λοιπά αρτοποιήματα από παραδοσιακά αρτοποιεία.
  6. Τοπικό κρασί και τσίπουρο από οινοποιείο της Παραμυθιάς.
  7. Κουδούνια Παραμυθιάς ως ενθύμια από παραδοσιακό κωδονοποιείο.


Πηγή 520greeks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου