Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ποια ήταν η πρώτη πεζοναύτισσα των ΗΠΑ;


Με αφορμή την πρόσφατη είδηση για την πρώτη γυναίκα αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, αξίζει να θυμηθεί κανείς μια άλλη θαραλλέα περίπτωση. Η πρώτη πεζοναύτισσα των ΗΠΑ ήταν η Όφα Μέι Τζόνσον (το γένος Τζέικομπ, 1879 – 1955), και υπηρέτησε το συγκεκριμένο σώμα ενώ ακόμα οι γυναίκες δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου.



Η γυναίκα που έγραψε ιστορία είχε γεννηθεί στην Ιντιάνα και παντρεύτηκε το μουσικό Βίκτορ Τζόνσον το 1898, στην πρωτεύουσα Γουάσινγκτον. Η ίδια ήταν δημόσια υπάλληλος. Τον Αύγουστο του 1918, στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η Τζόνσον έτυχε να είναι η πρώτη στη σειρά των γυναικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Πεζοναυτών για κατάταξη, κι έτσι έγινε μέλος του- υπηρετώντας σε μη μάχιμη υπηρεσία, στην ίδια πόλη. Ήταν κιόλας 40 χρονών.


Ένα χρόνο μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, η Τζόνσον ξανάγινε δημόσια υπάλληλος, αυτή τη φορά στο υπουργείο Άμυνας. Πέθανε 76 ετών σε νοσοκομείο βετεράνων, στη Γουάσινγκτον, όπου και θάφτηκε. Απ΄ όσο είναι γνωστό, δεν άφησε απογόνους, κρίνοντας από το γεγονός ότι ο τάφος της είναι πια άσημος.

Το όνομά της έχει αναφερθεί πολλές φορές, αρχικά στον Τύπο του 1918-19 και στη συνέχεια στην ιστοριογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι η γυναικεία ψήφος «πέρασε» στη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ το 1919, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του αυξημένου κοινωνικού ρόλου των γυναικών κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Οι πρώτες πολιτείες που έδωσαν το σχετικό δικαίωμα ήταν το Μίσιγκαν, το Ιλινόις και το Γουισκόνσιν, ενώ οι πρώτες γυναίκες ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές του 1920.

Πηγή athensvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου