Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Τα δέκα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο


Η εμπειρία της ανάγνωσης είναι έτσι κι αλλιώς μαγική. Τι γίνεται όμως όταν σας δίνεται η ευκαιρία να τη βιώσετε σε διαφορετικούς παράξενους χώρους με παραμυθένια διακόσμηση ή σε σημεία που ποτέ δεν θα το περιμένατε;



POLARE, ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ


Το βιβλιοπωλείο Polare δικαίως θα μπορούσε να ονομάζεται και «ναός του βιβλίου», καθώς έχει δημιουργηθεί μέσα στο κτίριο μίας δομινικανής εκκλησίας του 13ου αιώνα, την οποία ανακαίνισαν το 2006 οι αρχιτέκτονες Merkx + Girod, μετατρέποντάς τη σε έναν υπέροχο χώρο ανάγνωσης.


EL ATENEO, ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ


Νωπογραφίες στην οροφή, περίτεχνα γλυπτά και κόκκινες βελούδινες κουρτίνες που του προσδίδουν δραματική μεγαλοπρέπεια. Το κτίριο του El Ateneo ήταν παλαιότερα θέατρο και έπειτα κινηματογράφος. Οι πελάτες μπορούν να καθίσουν στα θεωρεία για να περιπλανηθούν στον κόσμο των βιβλίων.


LIBRERIA ACQUA ALTA, ΒΕΝΕΤΙΑ


Βιβλία σε γόνδολες; Γιατί όχι, αφού αυτό είναι μέρος της διακόσμησης του βιβλιοπωλείου «υψηλής περιεκτικότητας νερού», όπως μεταφράζεται το όνομά του. Ο ιδιοκτήτης του δεν ξεχνάει ποτέ να φοράει τις αδιάβροχες μπότες του από καουτσούκ και έχει προνοήσει να μετακινεί τα βιβλία του σε μπανιέρες και υψηλότερα ράφια, προκειμένου να σωθούν στη διάρκεια της τακτικής πλημμύρας που χτυπάει την πόλη.


LIBRAIRIE AVANT-GARDE, ΝΑΝΤΖΙΝΓΚ


Είναι χτισμένο κάτω από το Στάδιο Wutishan μέσα σε ένα πρώην πάρκινγκ που ανήκε στην κυβέρνηση και παράλληλα λειτουργούσε ως πυρηνικό καταφύγιο. Οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθήσουν τις κίτρινες γραμμές για να βρουν το δρόμο τους μέσα στα υπόγεια 4.000 τ.μ. Θεωρείται από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στην Κίνα.


EL PÉNDULO, ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ


Από τα πιο ωραία κτίρια της πόλης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει λίγη δροσιά, ξεφυλλίζοντας βιβλία στα ράφια των δύο ορόφων. Μπορεί ακόμα να καθίσει αναπαυτικά στο καφενείο, ακούγοντας ζωντανή μουσική. Το 2013, η συγκεκριμένη αλυσίδα βιβλιοπωλείων γιόρτασε την 20η επέτειό της «απελευθερώνοντας» 1000 βιβλία σε δημόσιους χώρους.


LIVRARIA LELLO, ΠΟΡΤΟ


Άνοιξε στην Πορτογαλία, στην πρώην βιβλιοθήκη Chardron στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Art Nouveau χώρος του ξεχωρίζει για τη καμπυλωτή του σκάλα, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα, τα περίπλοκα σχέδια και τις στήλες στον τοίχο. Έχει και βιτρό παράθυρα με μοτίβο φυτών, που φέρουν στο φεγγίτη τους το μονόγραμμα του ιδρυτή του καταστήματος José Lello, θυμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την αισθητική εκκλησίας.


BART’S BOOKS, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ


Αυτό και αν είναι ιδιαίτερο. Είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο βιβλιοπωλείο του κόσμου. Έχει και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, αφού ξεκίνησε λίγο τυχαία το 1964, όταν ο Richard Bartinsdale άφησε μερικά βιβλία που δεν ήθελα πια στο δρόμο για να τα πουλήσει σε περαστικούς. Όποιος ήθελε, έπαιρνε το βιβλίο που επιθυμούσε και άφηνε το αντίτιμο σε ένα βαζάκι του καφέ. Σήμερα το βιβλιοπωλείο πουλά στους περαστικούς τίτλους βιβλίων που φτάνουν σε αριθμό το ένα εκατομμύριο.


SHAKESPEARE & COMPANY, ΠΑΡΙΣΙ


Το ιστορικό αυτό βιβλιοπωλείο της παριζιάνικης Rive Gauche άνοιξε το 1951 από τον Aμερικανό George Whitman (το δούλευε η κόρη του Sylvia μέχρι το θάνατό του το 2011). Σύντομα έγινε τόπος συνάντησης για τους συγγραφείς της Beat Generation, όπως ο Allen Ginsberg και ο William Burroughs. Ο ιδιοκτήτης του από την αρχή φιλοξενούσε περαστικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς όταν αυτοί το είχαν ανάγκη και τους άφηνε να δανείζονται βιβλία από το μαγαζί του.


CORSO COMO, ΜΙΛΑΝΟ


Το 1991 η πρώην editor-in-chief της ιταλικής Vogue, Carla Sozzani άνοιξε το πιο μοδάτο βιβλιοπωλείο του κόσμου. Μπορεί να είναι κρυμμένο πίσω από μία ταπεινή πρόσοψη, όμως μέσα είναι πολυτελές, συνδυάζοντας την υψηλή αισθητική, το προχωρημένο design και τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. To συγκρότημα διαθέτει, επίσης, café, ξενοδοχείο και roof garden.


HONESTY BOOKSHOP, ΧΕΙ-ΟΝ-ΓΟΥΑΙ


Η αλήθεια είναι πως η μικροσκοπική πόλη της Ουαλίας, Χέι-ον-Γουάι, είναι ό,τι πρέπει για βιβλιοφάγους, αφού έχει περισσότερα από 30 βιβλιοπωλεία που στριμώχνονται στους στενούς της δρόμους. Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα, είναι μια σειρά ράφια με βιβλία από δεύτερο χέρι στον περίβολο του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης.

Πηγή fortunegreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου