Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τα 10 πιο παράξενα σύνδρομα που ίσως δεν γνωρίζετε


Απίστευτα κι όμως αληθινά. Παράξενα κλινικά συμπτώματα που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας για πολλά χρόνια, οδήγησαν στην ανάλυση διαφόρων εγκεφαλικών και ψυχολογικών συνδρόμων. Κάποια περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά εξακολουθούν να προκαλούν σύγχυση στους ίδιους τους πάσχοντες, στο στενό τους κύκλο και στους γιατρούς.



Σύνδρομο Μινχάουζεν

Πρόκειται για μία διανοητική διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων επινοεί ασθένειες ή σε ακόμα χειρότερες περιπτώσεις, τις προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του με τη λήψη φαρμάκων. Το άτομο με σύνδρομο Μινχάουζεν επιζητά συνεχώς την προσοχή και τη φροντίδα των άλλων (κυρίως γιατί στερήθηκε τη συναισθηματική πληρότητα στην παιδική του ηλικία) και δε διστάζει να προβεί ακόμα και σε ενέργειες αυτοτραυματισμού.

Σύνδρομο του Εξωγήινου χεριού

Ή αλλιώς Σύνδρομο του Dr. Strangelove. Είναι μία νευρολογική διαταραχή κατά την οποία κάποιο άκρο του ασθενούς, συνήθως το χέρι, λειτουργεί εντελώς αυτόνομα χωρίς εκείνος να το καταλαβαίνει και να μπορεί να το ελέγξει. Το σύνδρομο του εξωγήινου χεριού συχνά παρατηρείται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.

Σύνδρομο του ζωντανού Πτώματος

Γνωστό και ως Cotard Delusion ή Walking Corpse Syndrome. Πρόκειται για μία από τις πιο σπάνιες και δύσκολες περιπτώσεις νευρολογικής διαταραχής κατά την οποία ο ασθενής πιστεύει πως είναι νεκρός. Υποστηρίζει ότι κάποιο όργανο του σώματός του, όπως είναι η καρδιά, οι πνεύμονες ή το συκώτι λείπει και ότι λόγω αυτού έχει πάψει να ζει ή πρόκειται νε πεθάνει άμεσα. Όσο κι αν οι άλλοι προσπαθούν να τον πείσουν πως ζει και ότι όλα είναι αποτέλεσμα παραισθήσεων, εκείνος υποστηρίζει πως νιώθει σκουλήκια κάτω από το δέρμα του και πως μπορεί να μυρίσει την ίδια του τη σήψη. Μπορεί να προκληθεί από τη στέρηση αμφεταμινών και κοκαΐνης, γι’ αυτό και συναντάται συχνά σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή από την έντονη και μακράς διαρκείας έλλειψη ύπνου.

Σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ

Στον ιατρικό χώρο το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι γνωστό ως Hybristofilia (ύβρις + φιλία, δηλαδή η ''αγάπη για την αμαρτία''). Οι πάσχοντες έλκονται ερωτικά σε τρομακτικά μεγάλο βαθμό από άτομα που έχουν διαπράξει φρικτές πράξεις, ειδεχθή εγκλήματα και έχουν προκαλέσει πολύ σωματικό και συναισθηματικό πόνο σε άλλους ανθρώπους. Νιώθουν εξαρτημένοι από αυτούς και είναι πρόθυμοι να συγκαλύψουν ή ακόμα και να βοηθήσουν το θύτη σε ανάλογες πράξεις προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κυριάκου Παπαχρόνη, του «Δράκου της Δράμας», ο οποίος λάμβανε δεκάδες ερωτικά γράμματα μέσα από τη φυλακή από γυναίκες που δήλωναν ερωτευμένες μαζί του.

Σύνδρομο της Τερατοφιλίας

Αφορά στα άτομα που έλκονται σεξουαλικά από πολύ άσχημους ή παραμορφωμένους ανθρώπους. Επιλέγουν πάντα συντρόφους με τα παραπάνω χαρακτηριστικά χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ανασφάλεια, βίτσιο ή ψυχαναγκασμό.

Σύνδρομο του Σωσία

Ευρέως γνωστό ως Capgras Delusion. Ο ασθενής έχει έντονες και συνεχείς παραισθήσεις πως τα οικεία του πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί από επικίνδυνους σωσίες που θέλουν να τον βλάψουν. Το πρόβλημα είναι νευρολογικό και πηγάζει από το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ενεργοποίηση των συναισθημάτων.

Σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης

Πρόκειται για ένα είδος παραφιλίας (σεξουαλικής διέγερσης οφειλόμενη σε διάφορα αντικείμενα), γνωστό με την ονομασία Somnophilia. Ο Ασθενής διεγείρεται και αποζητά τη σεξουαλική επαφή με άτομα τα οποία κοιμούνται. Για την ακρίβεια, μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου τους έλκουν τον πάσχοντα, ενώ σε περίπτωση που ξυπνήσουν κατά την πράξη, ο ασθενής αδυνατεί να συνεχίσει.

Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Ίσως το πιο γνωστό σύνδρομο, κυρίως λόγω των δημοφιλών αστυνομικών υποθέσεων που έχουν στηριχτεί πάνω του και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι πιο σύνθετη και δύσκολα κατανοητή συναισθηματική κατάσταση κατά την οποία το θύμα αρχίζει να τρέφει θετικά συναισθήματα (έρωτα ή και αγάπης) για τον άνθρωπο που τον κακομεταχειρίζεται, το βιαστή ή τον απαγωγέα του. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος αμυντικού μηχανισμού κατά τον οποίο το θύμα προσκολλάται συναισθηματικά στον πλησιέστερο ισχυρό ενήλικα και επιλέγει παρά τον πόνο και το φόβο που του προκαλεί να παραμείνει πιστό σε αυτόν.

Σύνδρομο του Διογένη

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Διογένης ουδεμία σχέση είχε με τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου αυτού και θα συμφωνήσουμε μαζί τους. Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μια διαταραχή συμπεριφοράς που εμφανίζεται στους ηλικιωμένους. Οι πάσχοντες παραμελούν σε ακραίο βαθμό τη σωματική τους υγιεινή και την οικιακή καθαριότητα, ενώ η συλλογή άχρηστων αντικειμένων σε τεράστιες ποσότητες είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο.

Συναισθησία

Πρόκειται για τη μη φυσιολογική νευρολογική ανάμειξη των αισθήσεων. Ο ασθενής μπερδεύει τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον και συσχετίζει τις αποχρώσεις των χρωμάτων, τους τόνους των ήχων και την ένταση των γεύσεων, καταλήγοντας έτσι να πιστεύει πως βλέπει τη μουσική, μυρίζει τα γράμματα και γεύεται τα σχήματα.

Πηγή reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου