Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

10 γυναίκες που με το έργο τους άλλαξαν τον κόσμο και βοήθησαν τις επόμενες γενιές


Γυναίκα. Tο ακριβώς αντίθετο από τον τίτλο «το ασθενές φύλο». Οι γυναίκες επηρεάζουν τα παγκόσμια πράγματα ανέκαθεν, και μάλιστα με τρόπους πολύ πιο επιδραστικούς και ουσιαστικούς από τους άνδρες. Ορισμένες, μάλιστα, ανεξάρτητα του που δραστηριοποιήθηκαν, από την πολιτική ως το τραγούδι και από το φεμινισμό ως τη μόδα, άφησαν το σημάδι τους και σημάδεψαν τον κόσμο, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Διαλέξαμε τις 50 πιο χαρακτηριστικές από αυτές, και θα σας τις παρουσιάσουμε σε πέντε δεκάδες, ξεκινώντας από σήμερα:



Millicent Fawcett


Ίσως να μην την γνωρίζετε με το πρώτο άκουσμα, αλλά η Millicent Fawcett (1847–1929) αποτελεί πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος όπως το γνωρίζουμε σήμερα και αποτέλεσε υπέρμαχο των γυναικείων δικαιωμάτων για δεκαετίες. Έζησε στην Αγγλία, στο πλευρό του πολιτικού Henry Fawcett και δραστηριοποιήθηκαν εκ παραλλήλου, ειδικά μετά την τύφλωση του τελευταίου, για την υπεράσπιση της ισότητας των γυναικών απέναντι στο ανδρικό φύλο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε παραχωρήσεις. Πολλά από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι γυναίκες στηρίζονται εν πολλοίς στη δράση της Millicen.

Marie Stopes


Γνωστή περισσότερο για τα επιτεύγματά της στον έλεγχο της γεννητικότητας και τη σεξουαλική εκπαίδευση των αρχών του 20ου αιώνα η αγγλίδα επιστήμονας διέβη το Ρουβίκωνα όταν εξέδωσε το βιβλίο της με οδηγίες για τη σεξουαλική ευτυχία, προκαλώντας αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Το επίμαχο βιβλίο πάντως διαβάστηκε ξανά και ξανά έστω και κρυφά από χιλιάδες γυναίκες, αλλάζοντας την οπτική τους στα σεξουαλικά ζητήματα.

Βασίλισσα Ελισάβετ η Α’


Η πιο γνωστή από τους Άγγλους βασιλείς, κόρη του Βασιλιά Ενρίκου του 8ου, βασίλεψε για 55 ολόκληρα χρόνια, από το 1558 μέχρι το θάνατό της το 1603, υπήρξε η βασική ιδρύτρια της Προτεσταντικής Εκκλησίας, που εξελίχθηκε στην Εκκλησία της Αγγλίας σήμερα. Η βρετανική κυριαρχία επί των ημερών της στον τότε γνωστό κόσμο σταθεροποιήθηκε και η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο της πέρασε αδιάφορη. Άλλωστε, είχε καταφέρει αυτό που επιθυμούσε. Να καταστεί πανίσχυρη σε όλη την Ευρώπη και να θέσει τα θεμέλια του στέμματος, που ίσχυσαν για τους επόμενους αιώνες ίδια και απαράλλακτα.

Μαρία Κιουρί


Μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες που έβγαλε η ανθρωπότητα η Μαρία Κιουρί έσπασε το μέχρι τότε άβατο για τις γυναίκες οχυρό των θετικών επιστημών. Η δράση της και οι έρευνές της για τη ραδιενέργεια έμειναν ιστορικές και οδήγησαν σε πρωτόφαντες επιστημονικές ανακαλύψεις στα χρόνια που ακολούθησαν στον 20ο αιώνα. Τιμήθηκε 2 φορές με το Βραβείο Νομπέλ για τις ακάματες προσπάθειές της, υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Γαλλικό Πάνθεον δόξα και τιμή. Δεν τα λες και λίγα, έτσι;

Emmeline Pankhurst


Η ιδρύτρια της «Πολιτικής και Κοινωνικής Ένωσης των Γυναικών» που έμειναν στην ιστορία ως σουφραζέτες, πολέμησε σε όλη της τη ζωή και ειδικά στα τελευταία χρόνια του 19ου και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα για την ισότητα του γυναικείου φύλου. Έζησε στην Αγγλία. Εξέδωσε φυλλάδια, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις πρωτόγνωρες για τα χρόνια εκείνα και έβαλε ένα μεγάλο λιθαράκι στη γυναικεία απελευθέρωση, όπως εξελίχτηκε στα επόμενα χρόνια. Όλες οι γυναίκες της οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Boudicca


Η αγγλίδα ηγέτις ανέλαβε την εξέγερση του λαού της εναντίον της ρωμαϊκής επικυριαρχίας και πάλεψε μέχρις εσχάτων για την ελευθερία της ίδιας και του λαού που την ακολουθούσε. Η σημαντικότερη εξέγερση που διοργάνωσε έγινε στα 61 π. Χ. και αποτέλεσε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη αποτίναξη του ρωμαϊκού ζυγού. Αποτελεί μέχρι και σήμερα σύμβολο θάρρους και ελπίδας για ολόκληρο τον αγγλοσαξονικό κόσμο και αποδεικνύει ότι οι γυναίκες, πολλές φορές όχι μόνο φέρονται, αλλά και πολεμούν σαν άνδρες.

Μπεναζίρ Μπούτο


Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Πακιστάν, και η πρώτη σε μουσουλμανικό κράτος γενικότερα, εξελέγη το 1999 και επιδόθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για το καλό του λαού της. Έθεσε τέρμα στη στρατιωτική δικτατορία που ταλάνιζε επί δεκαετίες τη χώρα, διεξήγαγε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές, έβγαλε από τη φτώχεια χιλιάδες Πακιστανούς και οδήγησε τη χώρα σε οικονομική άνθηση. Η δράση της βέβαια δεν ευχαρίστησε καθόλου τους παραστρατιωτικούς κύκλους, οι οποίοι και φρόντισαν να δολοφονηθεί σε σχετική επίθεση αυτοκτονίας στα τέλη του 2007, κάνοντάς την ηρωίδα στα μάτια του πακιστανικού λαού.

Mary Wollstonecraft


Η μητέρα της συγγραφέως του Φρανκενστάιν, Μαίρης Σέλλεϋ, υπήρξε και η ίδια συγγραφέας, βιβλίων με έντονο κοινωνικοπολιτικό και φεμινιστικό περιεχόμενο, που καλούσε ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα τις γυναίκες να ξεσηκωθούν ενάντια στην καταπίεση που υφίσταντο. Το βιβλίο της «Η εκδίκηση των γυναικείων δικαιωμάτων», παρ’ ότι απαγορεύτηκε αμέσως στην Αγγλία, κυκλοφόρησε χέρι με χέρι και έσπειρε το γονίδιο της ανησυχίας σε πολλές υποταγμένες στο ρόλο τους γυναίκες, αναγκάζοντάς τις να βγουν από το καβούκι τους.

Harriet Beecher Stowe


Μπορεί το όνομά της να μη σας λέει τίποτα, σίγουρα ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το βιβλίο της. «Η καλύβα του μπαρμπα – Θωμά» είναι το πιο γνωστό ίσως αντιρατσιστικό έργο όλων των εποχών, που διδάσκεται ακόμη και σήμερα στα αμερικανικά σχολεία. Η συγγραφέας του αποτελεί ηγέτιδα του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ στα μέσα του 19ου αιώνα, πριν αυτό γίνει ιδιαίτερα γνωστό, και έδωσε τιτάνιες μάχες για να σταματήσει η σκλαβιά των μαύρων και ο εξευτελισμός τους από τους λευκούς. Η αποτίναξη κάθε είδους ζυγού πάνω στον άνθρωπο ήταν η βασική της προτεραιότητα, στην οποία και αφιέρωσε όλη της τη ζωή.

Nancy Wake


Η Νεοζηλανδή κατάσκοπος των Συμμάχων, η οποία μετέφερε πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση του Άξονα καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοηθώντας έτσι αποφασιστικά στην επικράτησή τους το 1945. Η Γκεστάπο την ονόμασε «Λευκό Ποντίκι» επειδή πάντα κατόρθωνε να ξεφύγει από τις παγίδες των Ναζί. Μετά το τέλος του πολέμου τιμήθηκε επανειλημμένα για τη δράση της, ενώ η ζωή της ενέπνευσε την ταινία «Σαρλότ Γκρέι».

Πηγή mary mary

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου