Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Τι ενοούμε όταν λέμε ότι ένα κρασί είναι τραγανό;


Aν έχετε ακούσει σε συζητήσεις για το κρασί, να το χαρακτηρίζουν «τραγανό» αλλά δεν ξέρετε τι είναι, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αυτό τον συχνά χρησιμοποιούμενο όρο παρακάτω!



Ο όρος «τραγανό» χρησιμοποιείται πολύ συχνά, αποκλειστικά για την περιγραφή λευκών κρασιών και αναφέρεται κυρίως στην οξύτητα του κρασιού όσο και στα ξηρά χαρακτηριστικά του. Ένα κρασί είναι τραγανό όταν υπάρχει μια ικανοποιητική ποσότητα οξύτητας που σας δίνει μια αίσθηση γεύσης παρόμοια με τη φρεσκοτριμμένη λεμονάδα, σε συνδυασμό με την απουσία σακχάρων ή έντονων γεύσεων φρούτων. Για αυτούς τους οίνους, η οξύτητα και η ξηρότητα παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο, όσον αφορά στη γεύση.

Τα τραγανά κρασιά είναι ιδανικά για να τα πιείτε σε μια βεράντα ενώ χαλαρώνετε στον ήλιο ή κάνοντας μπάρμπεκιου. Ένα τραγανό κρασί πρέπει να καθαρίζει και να ξυπνά τον ουρανίσκο μας, σε αντίθεση με ένα κρασί που είναι στυφό και στεγνώνει το στόμα μας. Είναι αναζωογονητικά και τέλεια κρασιά για να σερβίρονται δροσερά σε μια ζεστή μέρα.

Τα τραγανά κρασιά δεν ενδείκνυνται για παλαίωση, επειδή τα καλύτερα σταφύλια για αυτά τα κρασιά είναι αυτά που συλλέγονται όταν δεν είναι ακόμη πλήρως ώριμα, έτσι ώστε να έχουν οξύτητα χωρίς πολλά σάκχαρα Αυτή η έλλειψη υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα σημαίνει επίσης ότι τα κρασιά αυτά είναι χαμηλά σε αλκοόλη, δηλαδή ευκολόπιοτα. Όταν τα επιλέγετε, καλό θα ήταν να είναι της τελευταίας σοδειάς, για να είναι στα καλύτερά τους.

Καταλαβαίνουμε τι είναι τραγανό κρασί κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μπουκάλι Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Μοσχοφίλερο, Albariño, Torrontes ή ακόμα και ένα νεαρό trocken Riesling. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τα τραγανά κρασιά δεν είναι πολύ ενδιαφέροντα, και τα χαρακτηρίζουν ως «απλώς αξιοπρεπή κρασιά». Αυτή είναι μια άποψη που έχουν περισσότερο οι σνομπ του κρασιού. Στην πραγματικότητα, τα τραγανά κρασιά μπορούν να είναι εξαιρετικά σε συνδυασμό με φαγητό και κυρίως με όστρακα και θαλασσινά.

Πηγή krasia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου