Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Εθνικός κήπος: βόλτα σε ένα από τα πιο παρεξηγημένα μέρη της Αθήνας


Οι περισσότεροι θα σου προτείνουν να μην πας. Σίγουρα θα σε αποτρέψουν λέγοντάς σου ότι η συγκεκριμένη όαση πρασίνου στην καρδιά της πόλης είναι "απάτη". Γιατί να τους πιστέψεις, ωστόσο, αν προηγουμένως δεν την επισκεφτείς ο ίδιος και ανακαλύψεις ιδίοις όμμασι ότι οι Έλληνες είμαστε πάντα της υπερβολής;



Εντάξει δεν βρίσκεσαι στους φημισμένους και ολάνθιστους κήπους Keukenhof Gardens στην Ολλανδία με τα περισσότερα από 800 είδη τουλίπας, ούτε στους Koishikawa Korakuen Gardens στο Τόκιο με τις ανθισμένες κερασιές και τις λίμνες με τα νούφαρα. Βρίσκεσαι, ωστόσο, στο κέντρο της Αθήνας, μια ανάσα από το πολύβουο κέντρο της πόλης και έχεις την δυνατότητα να απολαύσεις καταπράσινες εικόνες, να παρατηρήσεις διάφορα είδη πτηνών και ζώων, να θαυμάσεις αρχαία ερείπια και προτομές επιφανών Ελλήνων. Να περάσεις στο κάτω κάτω ευχάριστα την Κυριακή (αν έχεις την δυνατότητα προτίμησε μία καθημερινή για να αποφύγεις την πολυκοσμία) με την παρέα σου.


Γιατί, λοιπόν, να μην ζήσεις μία από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες που σου προσφέρονται στην πόλη –και μάλιστα δωρεάν– που στην τελική μόνο να σου προσφέρουν θετικά μπορούν; Αν είσαι από τους "διαβασμένους", σίγουρα θα κατάλαβες ότι αναφερόμαστε στον Εθνικό Κήπο, μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του Ζαππείου. Μπορεί να μην το γνωρίζεις, όπως και εμείς, αλλά η αρχική ονομασία του Εθνικού Κήπου ήταν "Βασιλικός Κήπος" ή "Κήπος της Αμαλίας", στην οποία άλλωστε οφείλεται και η ύπαρξή του. Για την δημιουργία του μεταφέρθηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά από τη Γένοβα και πολλά ακόμη αυτοφυή είδη από την Εύβοια και το Σούνιο, ενώ η ολοκλήρωση της διαμόρφωσής του πραγματοποιήθηκε το 1917.

Τις πρώτες φυτευτικές εργασίες ανέλαβε ο βαυαρός γεωπόνος Σμάρατ, ενώ στη συνέχεια τα ηνία πέρασαν στον Γάλλο κηποτέχνη Φ. Μπαρό, ο οποίος ευθύνεται και για την διαμόρφωση των κήπων του Ντολμά Μπαξέ στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό απέκτησε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν το 1923, ενώ η σημερινή ονομασία του καθιερώθηκε με υπουργικό διάταγμα το 1927. Εμείς τον επισκεφτήκαμε (για πρώτη φορά) την προηγούμενη Κυριακή (εξ ου και η συμβουλή για την πολυκοσμία) και παρότι ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί για το τι θα αντικρίζαμε (ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση την προηγούμενη ημέρα ήταν αρκετό για να μας αποθαρρύνει εντελώς) μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Δύο ώρες ήταν αρκετές, λοιπόν, για να μας φτιάξουν την μέρα με τον καλύτερο τρόπο.


Σε μια έκταση, λοιπόν, 154 στρεμμάτων περίπου μαζί με τον κήπο του Ζαππείου, μας δόθηκε η δυνατότητα να περπατήσουμε ανάμεσα σε σπάνια είδη φυτών, να παίξουμε με πάπιες, να ξαποστάσουμε σε ξύλινα παγκάκια στα διάφορα επιμέρους πάρκα του, να φωτογραφηθούμε κάτω από πανέμορφες πέργκολες, να παρατηρήσουμε αρχαία ευρήματα και προτομές. Ακολουθεί το τοπ 10 των πραγμάτων που μπορείς να κάνεις στον Εθνικό Κήπο, και ίσως να μην γνώριζες ότι μπορούσες μέχρι πρότινος.

1. Η είσοδος από την κεντρική πύλη επί της Λεωφόρου Αμαλίας σου επιφυλάσσει δύο εκπλήξεις. Η πρώτη είναι το ηλιακό ρολόι, το αρχαιότερο είδος ρολογιού. Στερεωμένο σε μια μαρμάρινη βάση με χαραγμένες τις ώρες, σου δείχνει κανονικά την ώρα, αρκεί να ξέρεις να το διαβάζεις. Η σκιά του επικλινή μεταλλικού δείκτη, αναλόγως με το πού βρίσκεται ο ήλιος, είναι αυτή που σου δείχνει την ώρα. Προσοχή! Μην προσπαθήσεις να "κλέψεις" κοιτάζοντας το ρολόι ή το κινητό σου. Προσπάθησε να το διασκεδάσεις λίγο και να ανακαλύψεις μόνος σου αν μπορείς να διαβάσεις την ώρα και με αυτόν τον τρόπο.


2. Η δεύτερη έκπληξη είναι οι εντυπωσιακές και πανύψηλες Ουασινγτόνιες με ύψος περίπου 25 μέτρων. Πρόκειται για μια συστάδα εντυπωσιακών φοινικοειδών δέντρων με παλαμοειδή φύλλα που προέρχονται από την Καλιφόρνια –οφείλουν την ονομασία τους στον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ουάσινγκτον– και λέγεται ότι φυτεύθηκαν από την ίδια την Αμαλία, σύζυγο του Όθωνα, η οποία ασχολείτο προσωπικά με την συντήρηση του κήπου σε καθημερινή βάση.


3. Ένα μεγάλο πάρκο με χλοοτάπητα σε περιμένει πίσω ακριβώς από τις Ουασινγτόνιες θα βρεις, όπου καιρού επιτρέποντος μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία ή ακόμη και πικ νικ με την οικογένεια ή την παρέα σου. Αυτό, τουλάχιστον, κάνουν οι περισσότεροι εδώ οι οποίοι εκμεταλλεύονται στον καλό καιρό και δεν χάνουν την ευκαιρία ούτε στιγμή.


4. Σημείωσε ότι στον Εθνικό Κήπο το υγρό στοιχείο είναι αρκετά έντονο, καθώς κατά την βόλτα σου σε αυτόν θα παρατηρήσεις συνολικά έξι λίμνες. Στην κεντρική με την ξύλινη γεφυρούλα θα παιχνιδίσεις και θα ταΐσεις τις πάπιες που κατοικούν στα νερά της ενώ στη μικρή λίμνη δίπλα από αυτή θα παρατηρήσεις από κοντά τις αμέτρητες, μικρές ασιατικές νεροχελώνες που βρήκαν καταφύγιο στον κήπο. Στη λίμνη που θα συναντάται στην ευθεία της εισόδου από την Βασιλίσσης Σοφίας κολυμπάνε κυπρίνοι και χρυσόψαρα, ενώ στις υπόλοιπες θα δεις μικρά χρωματιστά ψαράκια.


5. Πίσω ακριβώς από την κεντρική λίμνη υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος με οικόσιτα ζώα, όπως αγριοκάτσικα και κριάρια, κότες, φασιανοί και κύκνοι, καρακάξες, παπαγάλοι και περιστέρια αλλά και εντυπωσιακά παγώνια.


6. Εξίσου αξιόλογη είναι και η χλωρίδα του κήπου, με κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακά είδη αλλά και ξένα τα οποία συναντώνται μόνο στο συγκεκριμένο σημείο, και όχι κάπου αλλού στην υπόλοιπη χώρα. Περισσότερα, λοιπόν, από 7.000 δένδρα και 40.000 θάμνοι καθώς και φυτά από 520 περίπου διαφορετικά είδη και ποικιλίες έχουν καταγραφεί στο "δυναμικό" του κήπου. Από τα πιο σημαντικά ελληνικά (συνολικά 102) οι πικροδάφνες, οι χαρουπιές και οι κατσουπιές, ενώ από εκείνα που προέρχονται από το εξωτερικό ξεχωρίζουν οι κινέζικοι Αείλανθοι και οι Καζουαρίνες της Αυστραλίας. Επίσης, στα φυτά- συνώνυμα με τον Εθνικό Κήπο και την ιστορία του συγκαταλέγονται οι αιωνόβιες Αριές (ηλικίας τουλάχιστον 150 χρόνων), οι δύο υπεραιωνόβιες Φυτολάκες που κατάγονται από την ζούγκλα της Νότιας Αμερικής, καθώς και τα "φυτικά μνημεία" καθώς οι Γιούκες και οι περίφημες Ουασιγκτόνιες χρονολογούνται από την δημιουργία του κήπου.


7. Αν μπεις στον κήπο από την είσοδο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσεις είναι το ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο. Πρόκειται για ένα υπέροχο μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε τον 19ο αι. κατά την δημιουργία του κήπου και στην ουσία αποτελεί τμήμα αιθρίου μιας ρωμαϊκής έπαυλης. Η βασιλική οικογένεια χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο σημείο ως εξωτερικό αίθριο με αναρριχώμενα φυτά.


8. Μέσα στον Εθνικό Κήπο θα βρεις διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως διάφορα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία είναι και τα μόνα στην πόλη που δεν "φυλάσσονται", δίνοντάς σου έτσι την δυνατότητα ακόμη και να τα αγγίξεις αν επιθυμείς.


9. Κατά την περιπλάνησή σου στο "λαβύρινθο" του Εθνικού Κήπου θα παρατηρήσεις πολλές προτομές επιφανών Ελλήνων όπως εκείνες των Διονυσίου Σολωμού, Ιωάννη Καποδίστρια, Ζαν Μωρεάς, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του μεγάλου φιλέλληνα Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου κ.α.


10. Αν επισκέπτεσαι τον Εθνικό Κήπο οικογενειακά με τους λιλιπούτειους συνοδούς σου έχε υπόψη ότι λειτουργεί Παιδική Βιβλιοθήκη με περισσότερα από 6.000 βιβλία. Εδώ, μάλιστα, διοργανώνονται και ιάφορες εκδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες σε συνεργασία με διάφορους φορείς και ομάδες. Το μικρό πέτρινο κτήριο όπου φιλοξενείται χτίστηκε το 1848 και αποτέλεσε γραφείο του Γάλλου κηποτέχνη Louis Bareau.


Πηγή greekguide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου