Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Το ξέρατε ότι ο πρώτος ζωολογικός κήπος της Ελλάδας ήταν στο Φάληρο;


Το 1900 άνοιξε ο πρώτος ζωολογικός κήπος της Ελλάδας στο Παλαιό Φάληρο και συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους καλύτερους της Ευρώπης!



Λίγοι γνωρίζουν σήμερα πως στις αρχές του 19ου αιώνα, στο Δέλτα του Φαλήρου σε μια έκταση 50 στρεμμάτων βρισκόταν το "σπίτι" δεκάδων ειδών ζώων και πουλιών, πολλά εκ των οποίων αντίκριζαν για πρώτη φορά οι Αθηναίοι. Και ίσως να ήταν ακόμη πιο άγνωστο το γεγονός αυτό, αν ο κύριος Ισίδωρος Σαπήρας, συλλέκτης, ερευνητής και δόκιμος συγγραφέας δεν είχε συγκεντρώσει τις πληροφορίες και τα καρτ ποστάλ της εποχής.

Ο πρώτος Ζωολογικός Κήπος της Ελλάδας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1901, μετά από μια ιδέα που είχε ο ζωολόγος και καθηγητής Νικόλαος Γερμανός και την οποία κατέθεσε το 1896. Το σχέδιο υιοθετήθηκε από τον Πρίγκιπα Νικόλαο και υλοποιήθηκε από ευεργέτες-χορηγούς, από χρήματα κυρίως ομογενών, -μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση έχει ο Εθνικός Ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής-, και τους Δήμους Αθήνας και Πειραιά.


Το αποτέλεσμα ήταν παραδεισένιο και εντυπωσιακό για την εποχή! Κατασκευάστηκαν περίτεχνα περίπτερα για ζώα και πτηνά κατά τα πρότυπα του εξωτερικού, δημιουργήθηκαν τεχνητές λίμνες, σχηματίστηκαν ολόκληρα βουνά με αναχωματώσεις και μεταφέρθηκε θαλασσινό νερό για τη λειτουργία φυσικών ενυδρείων. Αυτό το ζωικό βασίλειο αποτελείτο μεταξύ άλλων από αρκούδες, καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, πιθήκους, φίδια, στρουθοκαμήλους, κυναίλουρους, καγκουρό και λιοντάρια, με μασκότ τον Ηρακλή, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Παλαιό Φάληρο και οι επισκέπτες τον λάτρευαν!


Ο Ζωολογικός Κήπος φιλοξενούσε και μεγάλο αριθμό πτηνών αλλά και ρώσικες αλεπούδες και γάτες Αγκύρας! Όλοι βέβαια χάζευαν τους κύκνους στην παραμυθένια λιμνούλα τους και νόμιζαν πως κάπου εκεί θα ξεχωρίσουν την Οντέτ και το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι θα ξεχυθεί στον κήπο για την πρώτη πράξη. Από πλευράς πρασίνου ο κήπος φροντιζόταν από τους καλύτερους κηπουρούς προσφέροντας τέρψη στους επισκέπτες και μια τεράστια ανάσα οξυγόνου και φύσης.


Δυστυχώς, η αίγλη του δεν κράτησε πολύ καιρό. Το 1912, ο Δήμος Αθηναίων προσθέτει σε εκείνες τις εγκαταστάσεις το πρώτο μεγάλο λούνα παρκ και ιδιώτες αρχίζουν να διεκδικούν σημαντικές εκτάσεις. Με τον Εθνικό Διχασμό προ των πυλών, ξεκινά η εγκατάλειψη και η καταστροφή των εγκαταστάσεων. Το 1916, τα ζώα αρχίζουν να πεθαίνουν από έλλειψη τροφής λόγω του Αγγλογαλλικού αποκλεισμού του Πειραιά. Ο Ζωολογικός Κήπος παύει τη λειτουργία του και στο χώρο του δημιουργείται το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ). Ποιος ξέρει αν είχε σωθεί από τα τότε γεγονότα αν θα υπήρχε σήμερα... Πάντως ακούγεται ονειρικό! Ένας ζωολογικός κήπος στα νότια προάστια δίπλα στη θάλασσα με ζώα από όλο τον κόσμο που θα επισκέπτονταν μικροί και μεγάλοι!

Πηγή nou-pou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου