Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Οι πλανόδιοι… “φαρμακοποιοί” της Αϊτής!


Στην πρωτεύουσα της Αϊτής Port-au-Prince κάποιος δεν χρειάζεται να είναι φαρμακοποιός για να πουλά φάρμακα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας κουβάς και η προθυμία να περιπλανηθεί στους δρόμους κάτω από τον καυτό ήλιο ψάχνοντας για… ασθενείς.


Η Αϊτή που είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, δεν παρέχει ακόμη και βασικές για εμάς υπηρεσίες υγεία στους κατοίκους οι οποίοι σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης στρέφονται σε… γυρολόγους.

Έτσι όσοι κάνουν αυτή τη “δουλειά” φροντίζουν να τοποθετούν μέσα σε έναν χρωματιστό κουβά τα φάρμακα ανά χρώμα, συνδυάζοντας τις αποχρώσεις, προκειμένου να τραβήξουν το ενδιαφέρον. Η τακτοποίηση γίνεται σε πύργο και όλα τα φάρμακα συγκρατούνται με ελαστικές ταινίες. “Τα φορητά φαρμακεία μοιάζουν με εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης ή πύργους με καραμέλες”, λένε οι φωτογράφοι Paolo Woods και Gabriele Galimberti, που έχουν εντυπωσιαστεί από τους περιπλανώμενους “φαρμακοποιούς”.


Η πώληση φαρμάκων με αυτό τον τρόπο είναι βέβαια παράνομη, αλλά οι νόμοι σπανίως τηρούνται. Η έλλειψη εποπτείας της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων, που πέφτουν θύματα πωλητών που δεν γνωρίζουν τίποτα από φάρμακα. Τα περισσότερα από αυτά είναι γενόσημα από την Κίνα ή εισάγονται παράνομα από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Είναι σαν ρώσικη ρουλέτα.

“Οι άνθρωποι δεν έχουν μυστικά από εμάς”, λέει ο Rénold Germain, που κάνει αυτή τη δουλειά. “Μας λένε για τις λοιμώξεις, την πέψη και τα σεξουαλικά προβλήματα που έχουν. Για κάθε πρόβλημα έχουμε ένα χάπι”.

Σκοπός των δύο φωτογράφων είναι με τις εικόνες αυτές να δείξουν στους ανθρώπους ότι η πρόσβαση στην ιατρική, που θεωρείται δεδομένη στις ανεπτυγμένες χώρες, αποτελεί πρόκληση σε πολλά άλλα μέρη.






Πηγή perierga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου