Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο16


Ευχάριστες ή δυσάρεστες, αυτές ήταν οι ειδήσεις την εβδομάδα που μας πέρασε:



Απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε την Τετάρτη στις 15:00 στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα Χανιά της Κρήτης.

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε συλλυπητήριο σημείωμα για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό ως μια σπουδαία προσωπικότητα του δημόσιου βίου που περνά στην ιστορία και ως έναν πολιτικό πολύ μπροστά από την εποχή του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος έχουν επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του εκφράσουν στα συλλυπητήριά τους.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποτέλεσε ορόσημο για την πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1883-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Χανιά, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές τον Ιούνιο του 1935 από το Πρακτικό Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου. Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων».

Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Το 1990 μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και προκήρυξε εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου 1993, τις οποίες έχασε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και έκτοτε παρέμεινε βουλευτής (και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ) έως τις 11 Φεβρουαρίου 2004, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, ύστερα από παρουσία 58 χρόνων. Από το 1953 ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα Γιανούκου και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ενώ είχε την ευτυχία να γνωρίσει πολλά εγγόνια και δισέγγονα ... (kathimerini)


Με 22,89 εκατ. ο ΔΟΛ περνάει στον έλεγχο του ομίλου Μαρινάκη

Στον έλεγχο του Βαγγέλη Μαρινάκη περνάει το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ). Η εταιρεία Alter Ego, βασικός μέτοχος της οποίας και πρόεδρος είναι ο κ. Μαρινάκης, καταθέτοντας προσφορά 22,89 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε πλειοδότρια στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε χθες και αφορούσε στην αγορά 353 σημάτων - τίτλων του ΔΟΛ, στις συμμετοχές του σε άλλες εταιρείες, στο ιστορικό αρχείο και σε εξοπλισμό.

Πλην της Alter Ego προσφορές κατέθεσαν επίσης η εταιρεία Vegata Holdings Co. Limited (με έδρα τη Λευκωσία και ημερομηνία ίδρυσης 18/4/2017) ύψους 21 εκατ. ευρώ, αλλά και η Dimera Media Investments του Ιβάν Σαββίδη. Η πολυσυζητημένη προσφορά του τελευταίου αποδείχθηκε τελικά κατώτερη των προσδοκιών, καθώς ανήλθε σε 11,92 εκατ. ευρώ. Προσφορές συμβολικού τιμήματος κατατέθηκαν και από τους εργαζόμενους του ΔΟΛ προκειμένου να είναι παρόντες στη διαδικασία.

Με την απόκτηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στο Mega Channel, καθώς το «πακέτο» του ΔΟΛ που απέκτησε περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του συγκροτήματος στην «Τηλέτυπος», η οποία ανέρχεται σε 22,11%.

Κυριότερος μέτοχος παραμένει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ενώ τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Ιβάν Σαββίδης με 19,63%, ποσοστό που απέκτησε εξωχρηματιστηριακά από την «Πήγασος Εκδοτική» (συμφερόντων Φ. Μπόμπολα) πριν από λίγες ημέρες. Σε πολύφερνη νύφη πλέον μετατρέπεται το 13,09% που εξακολουθεί να κατέχει η «Πήγασος Εκδοτική» στο Mega, ποσοστό όμως που είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες. Σε περίπτωση που η «Πήγασος Εκδοτική» οδηγηθεί στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης, τότε θα βγει σε πλειστηριασμό και η παραπάνω συμμετοχή της ... (kathimerini)


Γιουβέντους-Ρεάλ: Μεγάλη Κυρία εναντίον Βασίλισσας για το ποδοσφαιρικό στέμμα




Η ώρα του μεγάλου τελικού για το Champions League 2016-17 πλησιάσει, με τη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης να τίθενται αντιμέτωπες απόψε (03/06) στις 21:45 στο "Millennium Stadium" του Κάρντιφ.

Πρόκειται για δύο απ'τις ιστορικότερες ομάδες του πλανήτη, μόνο που σε επίπεδο ευρωπαϊκών επιτυχιών οι Ισπανοί είναι οι πιο επιτυχημένοι των τελικών και οι Ιταλοί από τους πιο αποτυχημένους.

Η Ρεάλ έχει κατακτήσει 11 φορές την κορυφή της Ευρώπης σε 14 συμμετοχές σε τελικούς, ενώ η Γιουβέντους έχει 2 τρόπαια (1985, 1996) και 6 χαμένους τελικούς.

Ένας από αυτούς τους χαμένους τελικούς είναι αυτός του 1998, όταν έχασε απ'τους Μαδριλένους, οι οποίοι με το γκολ του Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς (1-0) πήραν στο Άμστερνταμ την 7η κούπα τους και πρώτη μετά από 32 χρόνια!

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ρεάλ αν πάρει απόψε το τρόπαιο θα είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ αν το πάρει η Γιουβέντους θα είναι η τρίτη στην ιστορία της.

Και το 2014 και το 2016 οι "μερένγκες" είχαν επικρατήσει στον τελικό της Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ ενδιάμεσα, το 2015, η Γιουβέντους είχε ηττηθεί στον τελικό απ'την Μπαρτσελόνα.

Ενδιάμεσα των χαμένων τελικών με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (1998 και 2015), η Γιουβέντους είχε χάσει έναν ακόμη τελικό, αυτόν του Μάντσεστερ απ'τη Μίλαν το 2003.

Τότε ήταν στο τέρμα ο Τζανλουίτζι Μπουφόν, έτσι ο σπουδαιότερος τερματοφύλακας στον πλανήτη (ενδεχόμενος και όλων των εποχών) θα έχει την τρίτη του ευκαιρία για να πάρει το τρόπαιο, στα 39 του χρόνια ... (sport24)


H λέξη Stan του Eminem έχει πλέον επίσημη θέση στο Λεξικό της Οξφόρδης

Μία λέξη που συχνά ακούει κανείς από έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του ραπ - δεν είναι άλλος από τον Marshall Mathers, αλλιώς γνωστός στον κόσμο ως Eminem.

Το λεξικό ορίζει επισήμως ως “stan” τον “υπερβολικό ή ιδεαλιστικό θαυμαστή μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας” και αναφέρει ότι έχει προέλευση στις αρχές του 21ου αιώνα και «πιθανώς έναν υπαινιγμό» στο επιδραστικό single του 2000 του “Stan”. Το αξιομνημόνευτο κομμάτι περιλαμβάνει και τη Dido και περιγράφει τη φανταστική ιστορία ενός υπερβολικού θαυμαστή, του οποίου η ανατριχιαστική εμμονή με το Slim Shady οδηγεί σε θανατηφόρο τέλος για τον θαυμαστή και την έγκυο φίλη του.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, η λέξη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, το οποίο το παράδειγμα λεξικού περιγράφει έτσι: “Y’all know I stan for Katy Perry” (popaganda)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου