Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Γιατί η έκφραση «στο πι και φι» που σημαίνει γρήγορα έχει σχέση με τα μεσαιωνικά βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Ξέρατε ότι η αγγλική λέξη «pain» προέρχεται από την «ποινή»;


«Πι και Φι» είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ότι κάτι θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πώς προέκυψε όμως;


H έκφραση προέρχεται από τον Μεσαίωνα και τα γράμματα πι και φι είχαν αρνητική έννοια. Το «π» ήταν το αρχικό τη λέξης παλούκι με το οποίο πραγματοποιούταν ο ανασκολοπισμός, δηλαδή το παλούκωμα και το «φ» ήταν το αρχικό της λέξης φούρκα δηλαδή η αγχόνη. Όσοι καταδικάζονταν σε θάνατο οδηγούνταν στο Πι και στο Φι με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή σε παλούκωμα ή σε θάνατο δι’ απαγχονισμού.

Η λέξη «απαγχονισμός» προέρχεται από το ρήμα «άγχω» που στα αρχαία ελληνικά σήμαινε «σφίγγω στο λαιμό». Από αυτό το ρήμα προέρχεται και η λέξη «άγχος» που είναι η ψυχολογική πίεση που νιώθουν οι άνθρωποι από το βάρος των υποχρεώσεών τους.

Pain από την Ποινή

Η αγγλική λέξη «pain» σημαίνει πόνος και προέρχεται από την ελληνική λέξη «ποινή», η οποία παλαιότερα ήταν η τιμή αίματος. Αργότερα σήμαινε την τιμωρία που επιβαλλόταν από το δικαστήριο σε κάποιον που διέπραξε ένα αδίκημα. Η λέξη πέρασε στα λατινικά ως «poena» και στα γαλλικά ως «peine» που ήταν τα βασανιστήρια των μαρτύρων. Στα αγγλικά η λέξη «pain» είχε την έννοια του πόνου που ένιωθαν οι άνθρωποι από τα βασανιστήρια που τους επέβαλλαν.

Πηγή mixanixronou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου