Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο12


Ας δούμε τι γεύση μας άφησε ο απερχόμενος Απρίλης:

Ο Ερντογάν «μπλόκαρε» την Wikipedia

Άλλη μια κατασταλτική ενέργεια από την τουρκική κυβέρνηση η οποία μπλόκαρε, σήμερα Σάββατο, την πρόσβαση στην online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, όπως ανακοίνωσε ένας οργανισμός επιτήρησης του ίντερνετ.

Το μπλοκάρισμα του ιστότοπου της Wikipedia σε όλες τις γλώσσες εντοπίσθηκε σήμερα στις 8:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε στον ιστότοπό του ο οργανισμός επιτήρησης του Ίντερνετ Turkey Blocks.
«Το γεγονός ότι ο ιστότοπος δεν είναι πλέον διαθέσιμος οφείλεται σε ιντερνετικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται στην Τουρκία για να λογοκρίνεται περιεχόμενο», πρόσθεσε.
Οργανισμοί επιτήρησης του Ίντερνετ έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι Twitter και Facebook, ιδιαίτερα έπειτα από επιθέσεις μαχητών.

Η κυβέρνηση έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι μπλοκάρει το Ίντερνετ, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα πέφτει λόγω μεγάλης χρήσης έπειτα από μείζονα γεγονότα.
Ωστόσο τεχνικοί εμπειρογνώμονες σε οργανισμούς παρακολούθησης του Ίντερνετ υποστηρίζουν πως τα μπλακάουτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εσκεμμένα και έχουν εν μέρει στόχο να σταματήσουν τη διάδοση προπαγάνδας. (cnn)


«Εκτροχιάστηκε» η κατάσταση στα Σκόπια-Αιματηρές ταραχές στο Κοινοβούλιο



Πεδίο μάχης θύμιζε την Πέμπτη η πρωτεύουσα της πΓΔΜ, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι μάχες σώμα με σώμα μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο, εντός του οποίου ήταν «παγιδευμένοι» οι βουλευτές της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στα Σκόπια, που «βυθίζονται» σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, με το κτίριο της Βουλής να είναι περικυκλωμένο από ισχυρή αστυνομική δύναμη και μεταλλικά οδοφράγματα, ενώ πλήθος κόσμου παραμένει συγκεντρωμένο μπροστά από το κοινοβούλιο.
Την «έκρηξη» στη γειτονική χώρα, πυροδότησε η εκλογή του πολιτικού της αλβανικής μειονότητας, Ταλάτ Τζαφέρι, στη θέση του προέδρου της Βουλής, με τη στήριξη και την ψήφο των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.
Η εκλογή προέδρου της βουλής θα σήμαινε την εκκίνηση των διαδικασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής μετά τις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι βουλευτές του κόμματος του Γκρούεφσκι αμφισβήτησαν την νομιμότητα της ψηφοφορίας της Πέμπτης, με το σκεπτικό ότι δεν διεξήχθη με ηλεκτρονικό τρόπο και ότι έγινε ενώ η συνεδρίαση της Βουλής είχε κι επίσημα λήξει.

Λίγο αργότερα περίπου 200 εξαγριωμένοι οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο –κάποιοι εξ αυτών φορώντας κουκούλες-και άρχισαν να επιτίθενται σε βουλευτές, ξυλοκοπώντας κάποιους από αυτούς, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο κτίριο υπήρχαν παντού σπασμένα γυαλιά και κηλίδες αίματος.

Την ίδια ώρα, έξω από το κοινοβούλιο, εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα απαιτώντας την διεξαγωγή εκλογών. (cnn)


Διεθνής οικονομία: Η στυλάτη εξαγορά του 100% της Dior από τον κ. Αρνό

Οι αναλυτές του κλάδου υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελείας κάνουν λόγο για μία επί μακρόν αναμενόμενη συμφωνία. Αλλοι μιλούν για ταιριαστή συγχώνευση με οικονομική βάση, βιωσιμότητα και καλές προοπτικές κερδών.

Πρόκειται για την εξ ολοκλήρου εξαγορά του ομίλου συμμετοχών Christian Dior (και του ομώνυμου οίκου μόδας Christian Dior Couture) από τη LVMH/Louis Vuitton Moet Hennessy, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των ειδών πολυτελείας – κάποιοι μιλούν για την αυτοκρατορία του Γάλλου μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος πληρώνει 12,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει και το εναπομείναν 25,9% του Christian Dior. Μέχρι πρότινος κατείχε το 74,1%, ενώ ήδη από τη δεκαετία του 1960 είχε υπό τον έλεγχό του τα αρώματα και τα καλλυντικά με το εμπορικό σήμα Dior, μια ιδιαίτερα κερδοφόρο δραστηριότητα. Οπότε με την τωρινή κίνησή του ο κ. Αρνό συνενώνει υπό τη στέγη του LVMH όλες τις επιμέρους δραστηριότητες με το σήμα του Christian Dior, ενός από τους εμβληματικούς μοδίστρους του 20ού αιώνα.

Είναι ενδιαφέρον ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας των 12,1 δισ. ευρώ, μόνο για το εμπορικό σήμα υψηλής ραπτικής Christian Dior Couture ο Γάλλος μεγιστάνας θα πληρώσει 6,5 δισ. ευρώ.(καθημερινή)


Με... πούλμαν επιστρέφει η αποστολή του Παναθηναϊκού!

Ο ισχυρός άνδρας των «πρασίνων» είναι «πυρ και μανία» με την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του στα παιχνίδια με τη Φενέρ και σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε να ακυρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής!


Αν στεναχώρησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον η αποκαρδιωτική εικόνα του Παναθηναϊκού Superfoods στα τρία παιχνίδια των playoffs, αυτός δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο!

Ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΚΑΕ ήταν εξοργισμένος από το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας του στα τρία ματς συνολικά, με αποκορύφωμα το τελευταίο παιχνίδι στην Ulker Sports Arena! Όχι για τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού, αλλά για τη γενική του εικόνα στη σειρά των playoffs και το γεγονός ότι δεν προσπάθησε καθόλου.

Το γεγονός αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να... ακυρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής και να επιστρέψει η ομάδα με πούλμαν στην Αθήνα! Η πτήση ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης, ωστόσο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση προς... γνώση και συμμόρφωση εν όψει της συνέχειας και δη του εγχώριου τίτλου! (gazzetta)

Καλό μήνα να έχετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου