Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο10


Ακόμα μία εβδομάδα έλαβε τέλος, οπότε ας δούμε κάποιες από τις ειδήσεις που μας απασχόλησαν:



Το χρονικό της επίθεσης στη Συρία: Με τον βομβαρδισμό μίας βάσης “καθάρισε” ο Τραμπ

Ως απάντηση στη χρήση από τη Συρία απαγορευμένων χημικών όπλων, στην παραβίαση των υποχρεώσεων της Δαμασκού έναντι της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα και την αδιαφορία της χώρας στις προτροπές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το πλήγμα με πυραύλους Κρουζ κατά συριακής αεροπορικής βάσης, που διάταξε το βράδυ της Πέμπτης. “Είναι ζωτικής σημασίας συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προλαμβάνει και να αποτρέπει τη διάδοση και χρήση των θανατηφόρων χημικών όπλων”, τόνισε ο Aμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Μαρ Α Λάργκο της Φλόριδας.

Περίπου 50 πύραυλοι Κρουζ οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από δύο αμερικανικά πολεμικά τα οποία ναυλοχούν στην Ανατολική Μεσόγειο, έπληξαν τους αεροδιαδρόμους, αεροσκάφη και αποθήκες καυσίμων αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη Χομς, που χρησιμοποιήθηκε για τους βομβαρδισμούς κατά τους οποίους οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες και ο ΟΗΕ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Συρία είχε κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει για μονομερές πλήγμα στη Συρία, αφού το Σ.Α. απέτυχε να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα, ενώ προειδοποίηση απηύθυνε και προς το καθεστώς της Βορείου Κορέας.

Η απόφαση για την επίθεση με πυραύλους «Κρουζ» πάρθηκε μετά το δείπνο που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο θα πιέσει στις σημερινές τους συνομιλίες να δράσει άμεσα για να σταματήσουν οι πυρηνικές βλέψεις της Πιονγκ Γιανγκ. Της επίθεσης προηγήθηκαν συσκέψεις στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριδα, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των επιτελών του για θέματα εθνικής ασφαλείας. (mignatiou)


Φορτηγό σκόρπισε τον τρόμο στη Στοκχόλμη

Ο τρόπος που έγινε η επίθεση θυμίζει τον επιχειρησιακό τρόπο των επιθέσεων στη Νίκαια, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο: Ένα φορτηγό αρχίζει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, πέφτει πάνω σε πεζούς στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης σκορπίζοντας το θάνατο και στη συνέχεια προσκρούει σε ένα εμπορικό κατάστημα. Οι άνθρωποι πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν, ενώ ακρωτηριασμένα πτώματα κείτονται στην άσφαλτο.

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, είναι 4 νεκροί και 15 τραυματίες, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.


"Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης", είναι ο τίτλος της εφημερίδας Dagens Nyheter του Σαββάτου, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.
"Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. “Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση", πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. "Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".

Άνδρας που συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής σε σχέση με την επίθεση με φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, πιστεύεται ότι είναι ο οδηγός του οχήματος, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία το πρωί του Σαββάτου. "Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης της επίθεσης. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως δράστης ... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ και πρόσθεσε: "Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος".
Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.
Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. (cnn)


Στα Τέμπη ο πρωθυπουργός για την τελετή παράδοσης της Σήραγγας

Στα Τέμπη βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την τελετή παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος "Μαλιακός".

Το «παρών» δίνει και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης για το σαμποτάζ αμαξοστοιχίας των κατοχικών στρατευμάτων στην κοιλάδα των Τεμπών.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα δοθεί στην κυκλοφορία έχει μήκος 25 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τρεις δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες, συνολικού μήκους 11 χλμ, πέντε ανισόπεδους κόμβους, 17χλμ ανοιχτής οδοποιίας και 22 γέφυρες.

Τα διόδια αναμένεται να αυξηθούν κατά 30 λεπτά του ευρώ. Συγκεκριμένα, το κόστος διέλευσης από τον σταθμό Μακρυχωρίου από 1,40 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί σε 2,50 ευρώ ενώ της Λεπτοκαρυάς από 1,90 θα πάει στα 3,10 ευρώ. σημειώνεται ότι ο σταθμός διοδίων του Πυργετού που στοίχιζε 2 ευρώ θα καταργηθεί. (cnn)


Σάββατο του Λαζάρου: Το έθιμο θέλει Λαζαράκια, κάλαντα και βάγια


Σάββατο του Λαζάρου και το έθιμο θέλει τις νοικοκυρές να ετοιμάζουν «Λαζαράκια». Δεν είναι άλλο από ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου, που συμβολίζουν την ανάσταση. Είναι νηστίσιμα και ελαφρώς γλυκά. Νοστιμίζουν με σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλα αλλά και γλυκάνισο.

Τα «Λαζαράκια», οι αυγοκουλούρες τα καλιτσούνια «το μοιρολόι της Παναγιάς», το «κάψιμο του Ιούδα», το σημαντήρι, το οφτό, το αντικριστό αλλά και το «Πάσχα των νεκρών» είναι μερικά από τα έθιμα των ημερών του Πάσχα, τα περισσότερα απο τα οποία παραμένουν ακόμη ζωντανά σε πολλές περιοχές μιας και έχουν περάσει από γενιά σε γενιά «δένοντας» το χθες με το σήμερα.

Το Σάββατο του Λαζάρου σε κάποιες περιοχές θεωρείται μέρα θανάτου και ζωής. Εκεί, οι αγρότες δεν μαζεύουν ούτε τη σοδιά τους, γιατί θεωρούν οτι οι καρποί της θα φέρουν το κακό.

Τα έθιμα των ημερών του Πάσχα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου σε αρκετά χωριά, κορίτσια, που τα ονομάζουν «Λαζαράκια»,η «Λαζαρίνες» μαζεύουν λουλούδια και στολίζουν ένα καλαθάκι.
Την Κυριακή των Βαΐων, κρατώντας το πηγαίνουν στα σπίτια του χωριού, τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου.

Στην Εύβοια για παράδειγμα τα μικρά κοριτσάκια κάθε Σάββατο του Λαζάρου, δένουν σταυρωτά δυο κομμάτια ξύλου. Στη συνέχεια τα ντύνουν με μωρουδίστικα ρούχα και κρατώντας ένα καλαθάκι με αγριολούλουδα, γυρνούν στα σπίτια και λένε τον «Λάζαρο».

«Ξύπνα Λάζαρη και μη κοιμάσι, τώρα μέρα σου, τώρα χαρά σου, τώρα που 'ρθαμι στην αφεντιά σου.
Τα κουτάκια σας αβγά γενούν κι οι φουλίτσις σας δεν τα χουρούν, δόστι μας κι μας τα να χαρούμι.
Δομ' αφέντη μου λίγου νεράκι, πουν' τα χ'λάκια μου πικρό φαρμάκι».

Επίσης τόσο στα χωριά, όσο και στις πόλεις, νεαροί πηγαίνουν και κόβουν βάγια τα οποία μεταφέρουν στις εκκλησίες και εκεί οι γυναίκες αρχίζουν και πλέκουν τους σταυρούς που θα δοθούν στους πιστούς την Κυριακή των Βαΐων. (iefimerida)

... και εις αύριον τα σπουδαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου