Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Πόλος έλξης τουριστών, η φυλακή που πέρασε 8 μήνες εσώκλειστος ο Αλ Καπόνε


Ο μαφιόζος του Σικάγο έμεινε στη φυλακή της Φιλαδέλφειας για περίπου οκτώ μήνες, το 1929.

Η φυλακή «Eastern State Penitentiary» έκλεισε το 1971 και η πόλη αγόρασε το ακίνητο με σκοπό την ανάπλασή της, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Τα τελευταία χρόνια προσφέρεται για ιστορικές περιηγήσεις, αποτελώντας πόλο έλξης τουριστών.



Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1829, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα Τζον Χάβιλαντ (John Haviland). Για την εποχή αποτελούσε την ακριβότερη δημόσια δομή της χώρας, με την αξία της να φτάνει τα 750.000 δολάρια.


Ο αρχιτέκτονας άντλησε έμπνευση από τις φυλακές και τα άσυλα της δεκαετίας του 1780 στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, δίνοντας στο κτίριο μια νεο-γοτθική εμφάνιση, με στόχο να γεμίζει με φόβο τους τρόφιμους.

Στη φυλακή αυτή, όπου κρατήθηκαν δολοφόνοι και διαβόητοι απατεώνες, εφαρμόστηκε το «σύστημα Πενσυλβάνιας», μια φυλάκιση που ενθάρρυνε τον ξεχωριστό περιορισμό ως μορφή αποκατάστασης. Τότε, θεωρήθηκε επαναστατική ιδέα.


Το δωμάτιο κράτησης του Αλ Καπόνε δείχνει ευρύχωρο και περιελάμβανε ένα κρεβάτι, μια πολυθρόνα κι ένα γραφείο με ραδιόφωνο. Ο γκάνγκστερ δεν είχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Μάλιστα, μέχρι το 1904, οι κρατούμενοι εισέρχονταν στα κελιά, φορώντας μια μαύρη κουκούλα στο κεφάλι, για να μην βλέπουν ποιοι άλλοι κατάδικοι βρίσκονταν εκεί. Το φως στο δωμάτιο έμπαινε είτε από ένα φεγγίτη είτε από παράθυρο, το οποίο έγινε γνωστό ως το «Μάτι του Θεού».








Πηγή snoopit24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου